Politie Friesland

Politieberichten van 12/05 13.00 uur t/m 13/05 07.00 uur

Fryslân 13-05-2004 - Voor verdere informatie kunt u tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Leeuwarden: evacuatie stadskantoor en postkantoor na bommelding Na een bommelding in het postkantoor op woensdag om 13.15 uur moesten 600 tot 800 ambtenaren van de gemeente Leeuwarden het Stadskantoor aan het Oldehoofsterkerkhof verlaten. Ook werd van 13.15 uur tot 16.15 uur een gebied rond de Oldehove voor al het verkeer afgesloten. Achteraf bleek het loos alarm te zijn. Een postkantoormedewerker had om 13.10 uur een anoniem telefoontje ontvangen waarin werd gemeld dat er een verdacht pakketje in het postkantoor afgeleverd was. Daarnaast werd gemeld dat er binnen 20 minuten ''iets'' met het pakketje zou gebeuren. De medewerker alarmeerde de politie. Het rampenplan van de gemeente Leeuwarden trad direct in werking. Naast de politie waren ook brandweer en ambulance snel ter plaatse. De politie sloot het gebied rondom de Oldehove af, waarbij een veiligheidszone met een straal van enkele honderden meters werd ingesteld. Het bomverkennersteam van de politie Fryslân onderzocht het postkantoor. Na deze inspectie werd besloten om een explosievenhond van het Korps Landelijke Politie Diensten speurwerk te laten doen in verband met de vele aanwezige postpakketten. De speurhond onderzocht de locatie tussen 15.45 uur en 16.15 uur. Het leverde geen bijzonderheden op; het bleek een valse bommelding te zijn. Om 16.15 uur gaf de politie het sein ''Veilig'' en alle wegafsluitingen werden weer opgeheven.
De evacuatie van de honderden gemeenteambtenaren verliep snel en ordelijk. De ambtenaren werden tot 14.30 uur in de Stadsschouwburg ''de Harmonie'' opgevangen. Daarna konden ze huiswaarts omdat het politieonderzoek in het Stadskantoor nog niet afgerond was. De verkeersafsluitingen leverden in het centrum van Leeuwarden wel enige verkeershinder op, maar leidde niet tot stagnaties. Aan de operatie werkten mee: brandweer- en ambulancepersoneel, een bomteam van vijf personen, een explosievenhond met begeleider van de KLPD en ruim 25 politieagenten. De politie stelt een onderzoek in naar de valse melder.

Leeuwarden: autobrand
De brandweer moest woensdag omstreeks 11.50 uur uitrukken naar de Rembrandtstraat voor een autobrand. De personenauto van een 37-jarige man uit Leeuwarden brandde geheel uit. De oorzaak is mogelijk backfire.

Drachten: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 14.20 uur vond op de Zuiderdwarsvaart een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fiets. Een 76-jarige vrouw uit Drachten fietste over de Zuiderdwarsvaart vanuit de richting M. L. Kingsingel en sloeg aan het einde van de bocht linksaf. In dezelfde richting reed de personenauto bestuurd door een 38-jarige vrouw uit Drachten. Bi het afslaan raakten beide elkaar, waarna de fietser ten val kwam. Zij is met letsel aan arm en hoofd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De politie verzoek getuigen zich te melden, daar er onduidelijk bestaat over de juiste toedracht.

Oosterwolde: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 16.25 uur vond een aanrijding plaats op de Dertien Aprilstraat tussen een fiets en een auto. De fietser, een 67-jarige man uit Oosterwolde, reed op de Snellingerdijk en ging rechtsaf de Dertien Aprilstraat in. De automobilist, een 33-jarige man eveneens uit Oosterwolde, reed achter hem. De automobilist passeerde de fietser, juist toen de fietser afsloeg. De fietser kwam ten val en is met verwondingen aan been en hand overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Nes (Am): ongeval met letsel
Woensdag omstreeks 14.35 uur zijn twee fietsers met alkaar in aanraking gekomen en gevallen op de Verbindingsweg. Twee meisjes, een van 17 jaar uit Apeldoorn en één van 18 jaar uit Laren Gld, fietsen in een grotere groep naast elkaar op het fietspad. Beide meisjes kwamen ten val, doordat de 17-jarige de fiets voor haar raakte, viel en de ander in de val meenam. Het meisje uit Apeldoorn raakte daarbij gewond aan hoofd en arm. Ze is met de reddingsboot naar de vaste wal gebracht en daarna naar het MCL-zuid.

Kornwerderzand: rijden onder invloed
Woensdagavond is een 24-jarige man uit Zwaagwesteinde tweemaal door de politie aangehouden. Omstreeks 20.35 uur werd door een getuige gemeld dat een automobilist op de Afsluitdijk al slingerend en rechts inhalend met een snelheid van ongeveer 180 km/u per uur reed. De auto werd door de politie bij Kornwerderzand aan de kant gezet. De bestuurder ontkende het afwijkende rijgedrag. Ook verklaarde hij niet of nauwelijks gedronken te hebben. Aan het bureau blies hij 500 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 5 uren en er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Omstreeks 22.15 uur werd de auto wederom rijdend aangetroffen op de rijksweg A31. Ter hoogte van Franeker werd de auto door de politie aan de kant gezet. Dezelfde man zat weer achter het stuur, nu tijdens een rijverbod. De man werd wederom proces-verbaal aangezegd en zijn auto werd meegenomen naar het bureau.

Nij Beets: rijbewijs ingevorderd
Woensdag omstreeks 19.00 uur is het rijbewijs van een 44-jarige vrouw uit Nij Beets ingevorderd. Tijdens een controle reed ze 136 km/u met haar personenauto over de Tolhekbuurt. Naast de invordering wordt proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

Opeinde: woningbrand
Donderdag omstreeks 02.15 uur werd brand ontdekt in een woning aan de Dokter Siebingasingel. De 51-jarige bewoner was wakker geworden van glasgerinkel. Toen gij naar beneden ging zag hij de voorkamer vol rook staan. Hij alarmeerde de brandweer en waarschuwde zijn echtgenote, die nog in bed lag. Het lukte haar met natte doeken voor de mond om de woning te verlaten; het trapgat stond al vol rook. Zij is ter controle overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Er is flinke schade ontstaan. De oorzaak is onbekend. De technische recherche stelt vandaag een onderzoek in.

Leeuwarden: inbraak winkel
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een winkel aan de Schrans. Men kwam binnen door een ruit te vernielen. Alle ruimten werden doorzocht. Er wordt en digitale camera vermist. Namens de winkel deed een 41-jarige man uit Leeuwarden aangifte.

Leeuwarden: inbraak kantoor
Donderdag omstreeks 04.45 uur is ingebroken in een kantoor aan het Keetwaltje. Aan de acxhterzijde werd een ruit vernield, waardoor van buitenaf een computer kon worden gestolen. Er moet nog aangifte gedaan worden.