Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 44: AANSPRAKELIJKSTELLING VOOR FREULE LAUTA VAN AYSMA (13-05-2004)

B en W besluiten over aansprakelijkstelling stichting Freule Lauta van Aysma

Accountant, directeur en kerkelijke toezichthouders aansprakelijk gesteld

Burgemeester en wethouders hebben besloten de accountant, de directeur en de kerkelijke toezichthouders van de stichting Freule Lauta van Aysma aansprakelijk te stellen. De zittende bestuursleden en de oud-algemeen bestuursleden zullen niet aansprakelijk worden gesteld.

Met deze besluiten wil het college het optimale doen om de verdwenen gelden, waarvoor de gemeente borg stond, proberen terug te krijgen.

In 2003 heeft de gemeente Veenendaal al de voormalige voorzitter, de voormalige secretaris en de voormalige penningmeester van de stichting Freule Lauta van Aysma aansprakelijk gesteld, evenals twee adviseurs, de ING Bank in Amsterdam en de Bank Nederlandsche Gemeenten in Den Haag.
Bij het maken van de afweging voor de aansprakelijkstellingen, heeft het college vooral gekeken naar de periode van 1999 tot halverwege 2002. In die tijd hebben er activiteiten binnen en buiten de stichting plaatsgevonden, die er uiteindelijk toe hebben geleid dat een bedrag van 10 miljoen euro - waarvoor de gemeente borg stond - is verdwenen.

Afweging
De directeur werkt al sinds de oprichting van de stichting Freule Lauta van Aysma voor de stichting.
De gemeente stelt de directeur nu aansprakelijk, omdat hij verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering van de stichting en betrokken was bij de bestuurlijke besluitvorming. De directeur wist van het gemeentelijk goedkeuringsrecht voor ingrijpende rechtshandelingen, of had ervan af moeten weten.

Voor de zittende bestuurders geldt dat ze niet of slechts korte tijd lid waren van het stichtingsbestuur in de periode van 1999 tot halverwege 2002. De nu zittende bestuurders zijn niet of nauwelijks verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen de stichting enkele jaren geleden. Burgemeester en wethouders willen hen dan ook niet aansprakelijk stellen voor handelingen of nalatigheden die in het verleden hebben plaatsgevonden.

Oud-algemeen bestuursleden
Voor de oud-algemeen bestuursleden geldt dat zij wel medeverantwoordelijk zijn voor de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Zij zijn naar alle waarschijnlijkheid te passief geweest in het nemen van hun collegiale verantwoordelijkheid om hun bestuurstaak goed te vervullen.
Daar staat tegenover dat er nu geen aanwijzingen zijn dat de oud-algemeen bestuursleden een actieve bijdrage hebben geleverd aan het verdwijnen van het geld, daarom hebben B en W besloten hen niet aansprakelijk te stellen.

Kerkelijke toezichthouders
Volgens de statuten van de stichting zijn de Centrale Kerkenraad en het College van Diakenen van de Hervormde Kerk in Veenendaal de kerkelijk toezichthouders op de stichting.
Het college is van mening dat de beide toezichthouders hebben nagelaten om hun toezichthoudende rol ook daadwerkelijk inhoud te geven en daarmee de gemeentelijke belangen hebben geschaad.

Het college vindt dat de accountant, de directeur en de kerkelijke toezichthouders van de stichting aansprakelijk zijn en is bereid dit aan de rechter voor te leggen. Uiteindelijk zal de rechter bepalen in hoeverre er daadwerkelijk sprake is van aansprakelijkheid.