Gemeente Dongen


Sanering van ongezuiverde afvalwaterlozingen in buitengebied 13-05-2004 10:00
Septic tank en gierkelder na 1 januari 2005 niet meer toegestaan

De meeste huishoudens en bedrijven lozen hun afvalwater in de riolering. Maar niet overal is riolering aangelegd. Sommige huishoudens en bedrijven lozen hun afvalwater in een kleine septic tank, gierkelder met overloop of zelfs gedeeltelijk ongezuiverd. Deze voorzieningen reinigen onvoldoende en zijn na 1 januari 2005 wettelijk niet meer toegestaan. Voor die datum moeten alle huishoudens en bedrijven op de riolering of een alternatieve voorziening zijn aangesloten.

In de gemeente Dongen zijn circa 62 percelen in het buitengebied nog niet aangesloten op de riolering. De gemeente ziet het als een gezamenlijke zorg van gemeente en burger om voor deze percelen een adequate voorziening te treffen. De meeste percelen krijgen alsnog een aansluiting op de riolering. Voor enkele percelen is een rioolaansluiting te kostbaar. In deze gevallen biedt de gemeente de perceeleigenaar een IBA-systeem (Individuele Behandeling Afvalwater) aan. Voor de aanleg hiervan moeten een stukje van het perceel beschikbaar worden gesteld.

Onkosten
Wanneer een perceeleigenaar kiest voor bovengenoemde, gezamenlijke aanpak dan nemen de gemeente en de provincie een groot deel van de onkosten voor hun rekening. De aanschaf, de aanleg, het periodieke onderhoud en het verhelpen van storingen wordt door de gemeente Dongen als een gemeentelijke taak gezien. De kosten die dan nog overblijven voor de perceeleigenaren/gebruikers blijven beperkt tot het aansluiten van de riolering uit de woningen op de riolering of het IBA-systeem en een eenmalige vergoeding. Daarnaast betalen zij de jaarlijkse vergoeding voor het rioolrecht en de verontreinigingheffing. Perceeleigenaren die geen gebruik maken van dit aanbod van de gemeente moeten vóór 1 januari 2005 zelf maatregelen treffen om hun afvalwater te zuiveren.

Uw mening
De gemeente wil graag weten wat uw mening is over het beleid ten aanzien van dit onderwerp. Daarom wordt binnenkort een informatieavond georganiseerd. De betreffende perceeleigenaren/gebruikers worden persoonlijk voor deze avond uitgenodigd.