Gemeente Dongen


Tobas Gelatine BV en Ecco Tannery geven toelichting op plannen 13-05-2004 10:00
Informatiebijeenkomst naar aanleiding van geuroverlast Trobas-Ecco goed bezocht

Tijdens een afsluitende informatiebijeenkomst op 24 maart van dit jaar gaven de provincie, gemeente en de bedrijven Trobas Gelatine BV en Ecco Tannery Holland BV een toelichting op het project om de geuroverlast te beperken. Beide bedrijven hebben de afgelopen jaren verschillende geurreducerende maatregelen uitgevoerd. In 2002 is door de provincie in samenwerking met de gemeente een geuronderzoek uitgevoerd. Eind 2003 vonden opnieuw geurmetingen plaats. Hieruit blijkt dat de maatregelen werken; bij Trobas is de geuruitstoot met 50% gereduceerd ondanks een productie-uitbreiding, waardoor Trobas nu ruim aan norm voldoet. Ecco is er in geslaagd om de geuruitstoot met 84% te reduceren, waardoor ook Ecco aan de normering voldoet. Zon veertig belangstellenden bezochten de bijeenkomst.

Het zogenaamde geurproject startte in 2002 naar aanleiding van nog steeds optredende geuroverlast voor omwonenden. Deelnemers aan dit project zijn de provincie, gemeente en beide bedrijven. Het project is bedoeld om geuroverlast te reduceren en de klachten te verminderen. Onderzoek was nodig om de gezamenlijke geuruitstoot van beide bedrijven te bepalen, de al getroffen maatregelen te evalueren en de grenswaarden zoals vastgelegd in de milieuvergunningen te controleren. Uit de metingen bleek dat Trobas voldeed aan de geurnormering, maar Ecco nog niet. Extra maatregelen bij beide bedrijven in 2003 hebben wel tot het gewenste resultaat geleid.

Zowel Trobas als Ecco hebben op dit moment geen nieuwe geurreducerende maatregelen gepland, maar willen inspanningen blijven verrichten om de geuruitstoot zo laag mogelijk te houden. De provincie en gemeente passen de milieuvergunningen van beide bedrijven nog aan. Ook bekijken deze of er in de toekomst een belevingsonderzoek kan worden gehouden.

Klachtenmelding
Tijdens de bijeenkomst bleek dat er onduidelijkheid was over de wijze waarop de klachten gemeld kunnen worden.
Alle klachten over geuroverlast kunnen 24 uur per dag bij de Milieuklachtencentrale van de provincie worden doorgemeld, tel. 073 68 12 821. Klachten die bij de gemeente worden gemeld, worden aan de provincie doorgegeven. Zowel Trobas als Ecco vernemen ook graag of er stankoverlast wordt ondervonden. De bedrijven kunnen dan direct maatregelen treffen als blijkt dat er iets niet in orde is. Trobas is hiervoor 24 uur per dag bereikbaar, tel. 0162 - 31 49 44.Ook Ecco is te bereiken, tel. 0162 38 04 00 (wijzigt nog).

Verslag opvragen
Wilt u het verslag van de informatiebijeenkomst van 24 maart ontvangen? U kunt dit verslag opvragen bij het cluster Milieu, tel. 0162 38 33 83