Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 11 mei 2004 c50

Stads- en wijkmonitor 2003: Nijmegenaren zijn trots op hun stad

Het beeld dat de inwoners van Nijmegen van hun gemeente hebben is overwegend positief. Dat blijkt uit de stads- en wijkmonitor. In vergelijking met twee jaar geleden is de waardering zelfs toegenomen: Maar liefst 86% van de respondenten vindt dat Nijmegen een mooie stad is. Driekwart van de inwoners oordeelt positief over de binnenstad en de verbetering van het centrum. Over de eigen buurt is men wat minder positief.

80% van de inwoners is gehecht aan de stad. De overgrote meerderheid van de Nijmegenaren (86%) is tevreden over het contact dat zij met anderen hebben, driekwart gaat prettig om met de mensen in hun buurt.

Ruim vier op de vijf inwoners van Nijmegen zijn (zeer) tevreden over hun eigen woning. Een ruime meerheid vindt dat ook van zijn woonomgeving. De inwoners zijn eveneens tevreden over voorzieningen in de buurt als het gaat om winkels (87%), straatverlichting (81%) en openbaar groen (74%). Meer dan de helft van de mensen is te spreken over de speelvoorzienin-gen. Twee jaar geleden was dat nog minder dan de helft. De tevredenheid over voorzieningen voor jongeren is, hoewel toegenomen van 25 naar 29%, nog steeds betrekkelijk laag te noemen. Ruim de helft (58%) van de Nijmegenaren is positief over het onderhoud van wegen en fietspaden. Ongeveer twee derde van de inwoners vindt de eigen buurt schoon.

Op het gebied van openbare veiligheid zien we een wisselend beeld. Zo is het veiligheidsgevoel, de zogeheten subjectieve veiligheid, verbeterd. Het aantal mensen dat zich wel eens onveilig voelt in de eigen buurt is gedaald van 33 naar 27%. Dit is vergelijkbaar met andere steden. Tegenover een afname van woninginbraken en diefstallen uit auto's staat een toename van de ontvreemdingen uit scholen en bedrijven. Verder vormt de verharding van de agressie in samenhang met alcohol- en drugsgebruik een blijvend punt van aandacht.

Kijken we naar verkeer en mobiliteit, dan is het autogebruik voor woon-werkverkeer toegenomen van 31 tot 36%. Bijna de helft van de bewoners ondervindt parkeeroverlast in de buurt. De parkeerruimte in de binnenstad blijft net geen voldoende scoren en de tevredenheid over de fietsenstallingen neemt af. Positief is dat het aantal verkeersongevallen tussen 1999 en 2002 met 15% is gedaald. De bereikbaarheid van de binnenstad met auto en fiets is verbeterd. Tegen de 90% van de respondenten is ingenomen met het open-baar vervoer in de meeste stadsdelen. In de Waalsprong is het bijna 70%.

Nijmegen maakt deel uit van een groot en aantrekkelijk toeristisch gebied en heeft daarbij een goed en gastvrij imago. Pluspunten zijn de omliggende natuur en de attractieve binnenstad. Het aantal en de kwaliteit van de overnachtingsmogelijkheden zijn echter nog niet optimaal. Nijmegen kende de afgelopen tien jaar een sterke banengroei, met een belangrijke rol voor de regionale werkgelegenheid. Na een daling tot ongeveer twee jaar geleden is de werkloosheid weer met 11% gestegen, maar dit is minder dan in de regio (18%) en de rest van Nederland (33%). Een opsteker is dat het aantal Nijmeegse mensen in de bijstand in de periode 1998-2002 met 30% is afgenomen.

Qua onderwijsniveau van basisschoolleerlingen zit Nijmegen boven het gemiddelde van andere steden. Ook het aantal leerlingen op HAVO/VWO-niveau is aan het toenemen. Tegelijkertijd zijn er ook veel jongeren die nog geen afgeronde opleiding, een zogeheten startkwalificatie, hebben.

De monitor gaat verder nog in op diverse andere sociaal-maatschappelijke thema's, zoals gezondheid, maatschappelijke participatie door burgers, en de verhouding tussen allochtone en autochtone bevolkingsgroepen. De inzichten en signalen uit de Stads- en wijkmonitor zijn belangrijk voor het gemeentelijk beleid. De monitor constateert dat er tussen de stadsdelen, maar ook binnen wijken en buurten aanzienlijke verschillen kunnen voorkomen. Relatief gunstig steken af de stadsdelen Oud-Oost, Midden-Zuid en Waalsprong. Ongunstiger scoren Oud-West en Dukenburg. De overige stadsdelen, Stadscentrum, Zuidrand, Nieuw-West en Lindenholt zitten daar tussenin.


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht


---
Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Geert Geujen, doorkiesnummer 3292382

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen