Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen

bezoekers

08-05-04: Landelijke Fietsdag trekt 195.000 bezoekers

Zo'n 195.000 mensen hebben vandaag (zaterdag) de 31ste Landelijke Fietsdag (LFD) verreden. Dat is minder dan het recordjaar 2003 toen de (zonovergoten) lustrumviering zo'n 220.000 fietsers trok. De daling wordt vooral geweten aan het slechte weer, met name vrijdag, de dag waarop veel mensen hun plannen voor het weekeinde uitzetten. Opmerkelijk was overigens - vooral in de kustprovincies - de deelname van een aantal buitenlanders, met name Duitsers.

Ondanks deze opkomst is het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) tevreden. "Het lijkt goedkoop om het weer als oorzaak te melden, maar het feit blijft bestaan dat veel mensen natuurlijk liever met mooi weer meedoen. Gelukkig was er ook de harde kern van trouwe bezoekers, die gewoon een jack aantrok en op de fiets stapte", aldus NBTC-woordvoerder Rien van den Anker. Bijzonder in trek waren dit jaar de Trips for Kids, waarvan het aantal dit keer was verdubbeld. Dé fietser van de dag was ongetwijfeld de 9-jarige Vincent Peeters uit Tilburg, die zijn verjaardag vierde door met tien vriendjes een van deze routes uit te fietsen.

Veel mensen brachten ook een bezoek aan de vogelkijkposten die in samenwerking met Vogelbescherming Nederland in de routes waren opgenomen. Het thema `Het Decor van Nederland' bleek eveneens aan te slaan. Dit was gekozen in het kader van het algemene toeristische jaarthema `Architectuur & Design'. Veel fietsers maakten gebruik van de mogelijkheid om bijzondere huizen en gebouwen te bezoeken.

Een deel van de opbrengst van de Landelijke Fietsdag 2004 gaat weer naar de KWF Kankerbestrijding. Zaterdag overhandigde daartoe in Bunschoten-Spakenburg TROS-coryfee Mireille Bekooij een cheque aan het KWF. De LFD is een initiatief van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in samenwerking met tientallen VVV's en honderden vrijwilligers. In totaal konden zaterdag zo'n 200 unieke fietsroutes met een gemiddelde lengte van ongeveer 35 kilometer worden afgelegd. De Landelijke Fietsdag werd dit jaar ondersteund door haar partners, zoals Vogelbescherming Nederland, de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU), het Landelijk Fietsplatform, Flash, Attractieverhuur Moonen en de fietsfabrikant GIANT.
Daarnaast werd het evenement gedragen door de Stichting Vrienden van het Platteland, die ervoor zorgde dat op veel plaatsen stal en schuur gastvrij open stonden. Ook weekendjeweg.nl en de TROS deden dit jaar mee met de fietsmanifestatie.