Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Emmeloord, 13 mei 2004

Metacom stroomlijnt werkprocessen in H4A-Groep

Holding De Vier Ambachten (H4A) uit Sas van Gent en Van Meijel Automatisering uit Emmeloord hebben een overeenkomst getekend voor de implementatie van Metacom. Met het bedrijfsinformatiesysteem zullen de werkprocessen in alle afdelingen van de H4A-Groep worden gestroomlijnd. De implementatie start in de Infra-divisie en zal begin januari 2005 worden afgerond.

De H4A-Groep is een echt Zeeuws bedrijf. Het hoofdkantoor staat in Sas van Gent en er zijn vestigingen in Axel, Borsele en Goes. Het bedrijf heeft een omzet van ruim 30 miljoen euro en biedt werk aan 210 mensen. H4A ontstond in 2003 uit een bundeling van veertien bedrijven, waarbij de activiteiten opnieuw gegroepeerd werden. Onder de holding hangen nu vier afdelingen: H4A Infrabouw is met bijna tachtig werknemers de grootste. Onder die afdeling valt ook een asfaltcentrale; de enige in Zeeland. Daarnaast zijn er afdelingen die actief zijn in het leggen van kabels en leidingen, in de aanleg en onderhoud van groenvoorzieningen en een tak 'overige specialiteiten', die zich bezighoudt met advies, utiliteitsbouw, drainage en hekwerk. De behoefte aan een nieuw automatiseringssysteem bestond vooral in de afdeling Infrabouw, die de afgelopen jaren vrij snel van dertig naar bijna tachtig man groeide. "Met het bestaande boekhoudpakket konden we eigenlijk alleen achteraf bekijken of een project winstgevend gedraaid had. We wilden meer en actuelere cijferinformatie uit het systeem halen, om vooral de grote en langdurige projecten beter te kunnen managen en aansturen", licht Tom Willaert, hoofd administratie van H4A, toe.

De keuze voor Metacom was het resultaat van een selectieproces, dat werd uitgevoerd in samenwerking met een extern bureau voor managementadvies. "Aanvankelijk werd bij zeven automatiseerders informatie aangevraagd, op basis waarvan drie bedrijven een demonstratie mochten verzorgen", zegt Willaert. "Meteen na de drie demonstraties zei iedereen over Metacom: "Dat is precies wat we willen!". Niet zo vreemd natuurlijk, want Metacom is van origine speciaal voor de GWW ontwikkeld en past dus ook naadloos bij ons bedrijf. Belangrijk was eveneens dat VanMeijel modules voor asfaltcentrales heeft. Bij een andere leverancier hadden we die wellicht speciaal op maat moeten laten ontwikkelen. De prijs-prestatie verhouding van Metacom bleek mede daardoor verreweg het gunstigst."

Het grappige is, dat H4A zo'n drie jaar geleden ook al met een pakketselectie bezig geweest is en ook toen al vrij snel bij Metacom uitkwam. "Alleen hebben we destijds geen definitieve beslissing durven nemen, omdat onze voorbereiding te wensen overliet. We hebben ons toen te veel laten leiden door de wensen van de administratie en nauwelijks gekeken naar de ondersteuning van de werkprocessen. Ook de organisatie was nog niet klaar voor de implementatie van een geïntegreerd systeem. We hebben ons in de tussenliggende jaren moeten behelpen met een DOS-versie van een financieel pakket, dat we in al onze bedrijven als standaard gebruikten", lacht Willaert. "Dit keer hebben we de selectie wel vanuit een goede inventarisatie van de werkprocessen en een duidelijk programma van wensen en eisen opgepakt. Daar zijn diverse werkgroepen uit de verschillende afdelingen bij betrokken geweest. Maar het goede gevoel dat ik een paar jaar geleden al over Metacom had, was na de demonstratie op slag terug. Het pakket is nu twee versies verder en eigenlijk alleen nog maar volwassener en gebruiksvriendelijker geworden."

De implementatie van Metacom start de komende maanden met het ontwerpen van een blauwdruk voor het systeem, dat vervolgens uitgebreid getest zal worden. Bij H4A wordt vrijwel het hele systeem geïmplementeerd met uitzondering van de acquisitiemodule en de bouwplaatsautomatisering. Ook de complete ICT-infrastructuur gaat op de schop. De hardware wordt vernieuwd en alle vestigingen zullen aangesloten worden op de centrale servers op het hoofdkantoor in Sas van Gent. Metacom moet op 1 januari 2005 operationeel zijn.


---

Noot voor de pers: Er is een foto van de ondertekening van het contract beschikbaar. Deze kunt u aanvragen bij Kitty Gunsing van Wisse Kommunikatie, telefoon: 026-4431523 of per e-mail: kitty.gunsing@wisse-worldcom.nl. Voor meer informatie over Van Meijel Automatisering en Metacom kunt u contact opnemen met Hanneke Verberne, telefoon: 0527-614767 of per e-mail: vma@vanmeijel.nl.

Over Van Meijel Automatisering
Van Meijel Automatisering BV uit Emmeloord heeft zich al sinds de oprichting in 1986 gespecialiseerd in automatiseringsoplossingen voor de bouw. Tot 2002 richtte VanMeijel zich voornamelijk op de grond-, weg- en waterbouw en de industriële dienstverlening. Vorig jaar werd echter de strategische beslissing genomen, om zich ook op de burgerlijke en utiliteitsbouw te richten om uit te kunnen groeien tot dé automatiseringsspecialist voor de totale bouwsector en aanverwante bedrijfstakken. VanMeijel is leverancier van het geheel in eigen huis ontwikkelde bedrijfsinformatiesysteem Metacom. Metacom is een geïntegreerd bedrijfsinformatiesysteem, dat het gehele bouwproces en alle administratieve functies in bouwconcerns ondersteunt. Momenteel is Metacom geheel of gedeeltelijk in gebruik bij zo'n 400 bouwbedrijven. Het systeem is bij uitstek geschikt voor grote en middelgrote bouwbedrijven, die ervoor kiezen hun bedrijfsprocessen te structureren en te optimaliseren. Naast een ontwikkel- en implementatie-afdeling beschikt VanMeijel ook over een uitgebreide service-organisatie voor ondersteuning en begeleiding van gebruikers van Metacom.