Waterschap Noorderzijlvest


Startsein waterschapsverkiezingen in luchtballon

Zeven dijkgraven hebben op woensdag 12 mei in Hollandscheveld gezamenlijk het startsein gegeven voor de verkiezingscampagne. Van 1 tot en met 12 november 2004 houden de waterschappen Groot Salland, Hunze en Aas, Noorderzijlvest, Reest en Wieden, Regge en Dinkel, Velt en Vecht en Zuiderzeeland verkiezingen voor zeven nieuwe waterschapsbesturen. De blikvanger van de verkiezingscampagne is een luchtballon. Deze ballon zal de komende maanden vaak in de regio varen. Belangstellenden maken kans een ballonvaart te winnen door een advertentiebon in te sturen. De overkoepelende slogan is: Het waterschap, u vaart er wel bij!

De zeven waterschappen starten een gezamenlijke publiciteitscampagne om het belang van het werk van waterschappen te tonen en kiezers te stimuleren om te gaan stemmen. In de campagne spelen de themas genieten van water, schoon water, ruimte voor water en kosten voor water een belangrijke rol. Hierover moeten de komende jaren belangrijke besluiten worden genomen. Besluiten waarop de kiezer invloed kan uitoefenen door zich op 15 of 16 september officieel kandidaat te stellen of door in november een stem uit te brengen.

Campagne
De verkiezingscampagne is opgedeeld in drie fasen: de waterschappen met zijn taken en de verkiezingen profileren, kandidaten werven en promoten en kiezers oproepen tot stemmen. Als de kiezer het waterschap kent en weet wat het zoal doet, dan zal hij eerder geneigd zijn te gaan stemmen.
De vier themas komen in elke fase aan bod. Met de themas wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de onderwerpen die dicht bij de kiezer staan. De waterschappen richten zich daarbij op hun eigen regio en sluiten aan bij wat daar leeft en speelt.
In de campagne passeren advertenties, tv- en radiospots, posters, folders, stickers, een website etc. de revue. De ballon is daarbij in alle uitingen de blikvanger.

Kandidaten
Voor het uitvoeren van de waterschapstaken is geld nodig. Dit geld wordt, in de vorm van belastingen, opgebracht door de mensen die wonen en eigendom hebben in het waterschapsgebied. Tegenover betaling staat het recht mee te praten en mee te beslissen over het werk van het waterschap. Iedereen die wil meepraten en meebeslissen kan zich op 15 en 16 september 2004 kandidaat stellen voor een zetel in het algemeen bestuur.

Verkiezingen
De verkiezingen zijn schriftelijk. Kiezers kunnen hun stem uitbrengen door het stembiljet in te vullen en (gratis) terug te sturen in een antwoordenvelop. Eind oktober worden de stembiljetten naar de kiezers verstuurd, waarna de kiezers tot 12 november hun stem kunnen uitbrengen.

Categorieën
Waterschappen kennen geen politieke partijen maar zogenaamde belangencategorieën. Dit zijn de categorieën ingezetenen, gebouwd, ongebouwd en bedrijfsgebouwd (waterschap Zuiderzeeland heeft ook een categorie pachters). Het algemeen bestuur van het waterschap bestaat uit bestuurders die deze categorieën vertegenwoordigen. Om er voor te zorgen dat het hele gebied in het waterschapsbestuur vertegenwoordigd is, is het gebied van de waterschappen opgedeeld in kiesdistricten, waarbinnen de verkiezingen plaatsvinden. Kiezers kunnen tot meerdere categorieën behoren. In dat geval ontvangen zij meerdere stembiljetten (maximaal drie).

Waterschappen
Waterschappen zorgen voor de juiste hoeveelheid water van goede kwaliteit in sloot en plas, voor de zuivering van afvalwater en voor veilige waterkeringen. Daarbij zetten zij zich in voor de belangen van stedelijk gebied, natuur en landbouw. Door een stem uit te brengen, beslist de kiezer mee over het waterbeheer in zijn woonomgeving.