AutoRai

13-5-2004

Audi Tradition viert honderd jaar automobielbouw in Saksen

Deze maand is het honderd jaar geleden dat industriepionier August Horch de eerste autofabriek opende in de stad Zwickau in de Duitse deelstaat Saksen. Horch richtte de merken Horch en Audi op en legde daarmee de basis voor het huidige Audi AG.

Audi Tradition, de afdeling die het historisch erfgoed van Audi en zijn voorgangermerken beheert, viert het jubileum van honderd jaar automobielbouw in de deelstaat Saksen met diverse activiteiten.

Met name in de periode tot aan de tweede wereldoorlog beleefde de automobielbouw in de deelstaat Saksen zijn hoogtepunt. Na de firma Horch richtte August Horch in 1910 de Audi-fabriek op, later volgden in Zwickau ook fabrieken van DKW en Auto Union. In 1938 was Zwickau goed voor twintig procent van de totale Duitse productie van personenautos. Naast de luxueuze automobielen van Horch ontstonden hier bijvoorbeeld ook de DKW F1, de Audi Type C Alpensieger en de vermaarde Silberpfeile, de racewagens van de Auto Union met hun twaalf- en zestiencilindermotoren.

De jubileumactiviteiten in het kader van 100 jaar automobielbouw in Saksen beginnen met het 24e internationale Horch Clubtreffen van 13 tot en met 16 mei in Zwickau. Meer dan zestig autos van het prestigieuze vooroorlogse merk zijn al aangemeld. Audi Tradition treedt niet alleen als hoofdsponsor op, maar brengt zelf een aantal fraaie Horchs uit de fabriekscollectie mee.

Rond de opening van het August Horch Museum in Zwickau, van 10 tot en met 12 september, presenteert Audi Tradition een unieke rensportdemonstratie. Naar verwachting zullen er drie legendarische Auto Union Silberpfeil-racewagens worden getoond: het Type A (1934), het Type C (1936) en het Type D (1938). Daarnaast maken Audi rally- en racewagens uit de jaren tachtig en negentig en de drievoudig Le Mans-winnaar Audi R8 hun opwachting. Tevens zal de nagebouwde Wanderer Stromlinie Spezial uit 1939 in actie te zien zijn. Op zondag 12 september wordt het August Horch Museum in de oudste Audi-fabriek in Zwickau heropend.

Ten slotte is Audi Tradition met vijf autos vertegenwoordigd tijdens de Sachsen Classic, de oldtimerrally die van 16 tot en met 18 september van Zwickau naar Dresden voert. Hier komen een Audi 225 Sportcabriolet, een Audi 920, een DKW F93 Cabrio, een Horch 930 en een Audi 100 Coupé S aan de start.