NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR
http://www.volkscultuur.nl

Favoriete volksverhaal: meisje met de zwavelstokjes aan kop

Wat is ons favoriete verhaal? Roodkapje, sneeuwwitje, Ali Baba en de veertig rovers, een ander fantastisch sprookje? Of wordt het toch een modern verhaal dat meer aansluit bij de hedendaagse leefwereld - zoals de ontvoering van kinderen uit een bekend pretpark of het hondje in de magnetron? Op 1 juni maakt Jan Marijnissen de uitslag bekend tijdens een persconferentie in Amsterdam. Het wordt spannend, want de grote dag nadert snel. En er kan nog veel veranderen!

Zwavelstokjes

Op de eerste plaats staat op dit moment het sprookje van het meisje met de zwavelstokjes. Het gaat over een meisje dat om warm te blijven in de winternacht, haar zwavelstokjes één voor een aansteekt. Bij ieder vlammetje krijgt ze een prachtig visioen van alles wat zij niet heeft: een huis, goed eten, een kerstboom met cadeaus. Ieder visioen verdwijnt weer zodra het vlammetje gedoofd is. Bij het vierde vlammetje ziet het meisje haar overleden oma. Om dat beeld niet te laten doven, steekt zij het ene met het andere zwavelstokje aan, totdat ze niets meer heeft en van de bittere kou overlijdt.

Nationale Verteldag

De verkiezing van Nederlands populairste verhaal is opgezet door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en de Stichting Vertellen, de initiatiefnemers van de eerste Nationale Verteldag. Het Meertens Instituut, dat vanaf 1 juni over een digitale verhalenbank beschikt, doet ook mee. Iedereen kan meedoen aan de verkiezing. Op www.nationaleverteldag kan iedereen kiezen uit een groot aantal verhalen, of zelf een suggestie doen. De verkiezing van het favoriete volksverhaal vormt de aftrap voor de Nationale verteldag Verteldag, op zondag 6 juni.

Nederland gonst van de verhalen

Op 6 juni gonst het in ons land van de verhalen. Op ruim honderd verrassende locaties in grote en kleine musea, huiskamers, achtertuinen, natuurgebieden, treinen, bussen en nog veel meer plaatsen vertonen professionele en amateurvertellers hun kunsten. Er worden bijvoorbeeld culinaire, historische, spannende, levens- en natuurververhalen verteld, maar ook sprookjes en broodje aap-verhalen komen ruimschoots aan bod. Een overzicht van de activiteiten is te vinden op www.nationaleverteldag.nl

Verhalen vertellen is kunst en erfgoed

Met de eerste Nationale Verteldag laten de organisatoren zien dat het vertellen van verhalen bij ons dagelijks leven hoort. Iedereen heeft immers een verhaal, al is men zich dat niet altijd bewust. Verhalen zijn niet alleen een alledaagse, door iedereen beoefende kunstvorm, verhalen horen ook bij het immaterieel erfgoed. Verhalen laten van oudsher zien wat mensen belangrijk vinden om aan anderen door te geven. Kortom: verhalen doen er toe.

Noot voor de redactie (