COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.
http://www.ctz.nl

Meer goedkeurende verklaringen voor ziekenfondsen

2004/8

Diemen, 13 mei 2004

Vooruitlopend op het algemeen oordeel over de uitvoering van de Ziekenfondswet (ZFW) 2003 constateert het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) dat inmiddels tien van de 22 ziekenfondsen een goedkeurende rechtmatigheidsverklaring van de externe accountant bij hun financieel verslag 2003 hebben gekregen. Deze tien ziekenfondsen verzekeren 55% van het aantal ziekenfondsverzekerden in Nederland.

Dit is een behoorlijke verbetering ten opzichte van 2001 en 2002. In 2001 en 2002 de eerste jaren waarin ziekenfondsen zich expliciet over de rechtmatigheid moesten verantwoorden waren de financieel verslagen van de ziekenfondsen in geen enkel geval voorzien van een goedkeurende rechtmatigheidsverklaring. Vooral de problemen rond het sluiten van overeenkomsten met zorgaanbieders en het nog onvoldoende uitvoeren van controleactiviteiten door ziekenfondsen waren hiervan de oorzaak.

Met de goedkeurende rechtmatigheidsverklaringen geven de externe accountants aan dat de verantwoorde lasten en baten van de ziekenfondsen voldoen aan de wet- en regelgeving. Van de andere twaalf ziekenfondsen is in zeven gevallen een verklaring met beperking en vijf maal een afkeurende verklaring afgegeven.

Het rechtmatigheidsonderzoek 2003 is op dit moment in volle gang. De onderzoekswerkzaamheden bij de ziekenfondsen lopen van maart tot en met juni 2004. Naar verwachting wikkelt het CTZ voor 1 november de individuele rapportages en het algemeen rapport over de uitvoering van de ZFW af.

Noot voor de redactie/