FNV

Wereldcongres kinderarbeid: jonge deelnemers vragen om gratis onderwijs

Florence - Alle regeringen in de hele wereld moeten een Nationaal Plan opstellen om kinderarbeid aan te pakken. Ook moet er in alle landen gratis onderwijs komen voor ieder kind. Dit staat in de verklaring die vandaag werd aangenomen door kinderen op het eerste Kinderwereldcongres over kinderarbeid in Florence.

De afgelopen drie dagen waren 250 kinderen - waarvan velen zelf (ex)kinderarbeider - in Italië bijeen om hun ervaringen uit te wisselen en oplossingen aan te dragen om kinderarbeid te stoppen. Velen van hen spraken hun teleurstelling uit dat landen wel allerlei internationale verdragen ondertekenen maar deze vervolgens niet nakomen. Zij gingen in discussie met ministers uit verschillende landen en leiders van internationale organisaties, waaronder de Wereldbank, de Internationale Arbeidsorganisatie ( ILO) en internationale werkgeversorganisaties. De Nederlandse jongeren Lieke Wissink (17) en Eline van Westering (16) stelden kritische vragen aan Ad Melkert, directeur van de Wereldbank: "In het beleid van de Wereldbank wordt gesproken over gratis onderwijs. Maar wat is gratis onderwijs als ouders nog steeds moeten betalen voor kosten als schoolboeken en uniformen, wat een hoge drempel is voor vele arme gezinnen? " Ad Melkert erkende dat dit nog steeds een groot probleem is en dat hij binnen de Wereldbank regeringen hierop zal blijven wijzen.

De discussie leverde grote beroering op toen een afgevaardigde van het Italiaanse regering aan het woord kwam. Italië weigerde op het laatste moment een visum aan veel kinderen uit Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen uit angst dat deze kinderen na het congres niet terug zouden keren naar hun thuisland.

Vandaag maakte een afgevaardigde van de ILO, ook aanwezig op het congres, bekend dat Kirgystan als 150e land de ILO conventie 182 heeft geratificeerd. Deze conventie richt zich op uitbanning van de ergste vormen van kinderarbeid als seksuele exploitatie, slavernij, kinderarbeid onder gevaarlijke omstandigheden en het inzetten van kinderen in oorlogen. Volgens schattingen van de ILO werken wereldwijd zo'n 250 miljoen kinderen tussen de 10 en 14 jaar.

Het eerste Kinderwereldcongres over kinderarbeid is georganiseerd door de Global March against Child Labour. In Nederland bestaat de Global March uit onder andere uit FNV, Unicef, Novib, Landelijke India Werkgroep en Defence for Children.