Gemeente Apeldoorn

Voormalige vuilstortplaats de Vellert wordt park in nieuwbouwwijk Zuidbroek

De voormalige vuilstortplaats de Vellert aan de Vellertdijk wordt volwaardig gesaneerd en omgevormd tot een park met verschillende gebruiksmogelijkheden voor de toekomstige wijk Zuidbroek. Dat hebben burgemeester en wethouders van Apeldoorn deze week besloten. De stortplaats wordt daartoe ingepakt volgens de IBC-methode, wat staat voor isoleren, beheren en controleren. In het verleden is deze methodiek ook toegepast bij het Kanaalpark in de Maten. Ook daar is een vroegere vuilstort gesaneerd en als groen verblijfsgebied in gebruik genomen.

Onder de naam De Goede Hoop heeft een project-consortium waarvan woningcorporatie De Goede Woning, recyclingbedrijf VAR en ABC Vastgoed deel uitmaken de gemeente in maart van dit jaar een plan aangeboden om de Vellert af te graven en er 271 woningen te bouwen. De huidige opzet van Zuidbroek voorziet in de bouw van 3100 huizen.

Inpakken van de Vellert volgens de IBC-methode neemt zes tot acht maanden in beslag en bedraagt naar schatting 3,5 miljoen. Voor de herinrichting van de stortplaats is nog eens 1,5 miljoen nodig. Verwijderen van de vuilstort om er woningen te kunnen bouwen, duurt ongeveer twee jaar en kost tussen de 16,1 en 20,5, afhankelijk van de mate waarin het stortmateriaal kan worden hergebruikt. Uitvoering van het plan van De Goede Hoop dat op zich financieel dekkend is betekent echter wel een aanzienlijke woningverdichting van dit deel van Zuidbroek. Bebouwing van de Vellert volgens de gemeentelijke kaders voor de nieuwe wijk zou neerkomen op maximaal 200 in plaats van 271 huizen, hetgeen een tekort in de exploitatie van Zuidbroek van circa 5 miljoen oplevert, bovenop de genoemde 3,5 en 1,5 miljoen.

Het college is bovendien van mening dat het plan niet past in de stedenbouwkundige opzet van Zuidboek waarvan het bestemmingsplan inmiddels in voorontwerp klaar is. In het plan maakt de Vellert deel uit van de groenstructuur met een aantal recreatieve functies voor de wijk. De heuvel heeft tevens de functie van visuele en geluidsbuffer tussen nieuwe woningen en een deel van het bedrijvenpark Apeldoorn-Noord.

De Vellert is in de periode van beginjaren zestig tot beginjaren tachtig in gebruik geweest als stortplaats voor hoofdzakelijk bouw- en sloopafval. In ons land bevinden zich ongeveer 3800 van deze belten. Volgens de wettelijke normen is de bodem van de vuilstort ernstig vervuild met ondermeer zware metalen en aromaten; daarnaast bevindt zich asbest binnenin de stortplaats. De IBC-saneringsmethode houdt in dat de Vellert zal worden afgedekt en worden voorzien van een ring-drainage. Daarna zal het terrein worden ingericht als wijkpark.

Voor het laatst bijgewerkt op: 13-mei-2004 11:18