Gemeente Voorburg-Leidschendam


Samenwerking woningcorporaties en gemeente op het gebied van gehandicaptenhuisvesting

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 12 mei 2004
---

Op maandag 10 mei kwamen wethouder A. Jelsma (Sociale Zaken) van de gemeente Leidschendam-Voorburg, de heer E. Ouwens van Wooninvest en mevrouw M.J. Duiverman van Vidomes bij elkaar om een samenwerkingsovereenkomst in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten te tekenen. Het voornaamste doel van deze afspraken is samen invulling geven aan de taak om gehandicapten te voorzien van goede huisvesting waarin ze met hulpmiddelen zelfstandig kunnen functioneren. Dit convenant vervangt de oude afspraken tussen de voormalige gemeenten Leidschen-dam en Voorburg en de corporaties.

Door deze overeenkomst kan de gemeente maximaal aan haar zorgplicht voldoen en kunnen de corporaties invulling geven aan hun sociale doelstellingen, aldus wethouder Jelsma die blij is met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Daarnaast willen beide partijen met deze afspraken omslachtige en langdurige procedures voorkomen. Er is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de reeds bestaande afspraken. Wat komt te vervallen is de afspraak dat de corporaties de eenvoudige woonaanpassingen zoals een verhoogde toiletpot en armsteunen verstrekken. Deze algemeen gebruikelijke voorzieningen kunnen de gehandicapten nu zelf regelen.

Verder is nu geregeld dat woonaanpassingen waarvan de kosten niet hoger zijn dan 2.268 direct worden doorgegeven aan de woningcorporaties zodat zij aan de slag kunnen. Ook geven de woningcorporaties bij een woonaanpassing tot 7.130 bij voorbaat toestemming zodat de gehandicapte dit niet eerst hoeft te vragen. Aangepaste woningen blijven na het vertrek van de gehandicapte voor de doelgroep beschikbaar. Indien voor woningen die voor meer dan 7.130 zijn aangepast binnen 6 maanden geen nieuwe geschikte huurder is gevonden worden de voorzieningen, indien nodig, door de corporaties verwijderd.

Bij vrijkomende gehandicaptenwoningen boven de aftoppingsgrens voor de huursubsidie zullen de corporaties eerst bij de gemeente informatie inwinnen voordat deze in de vrije huur worden aangeboden. Alle gemaakte afspraken gelden met terugwerkende kracht van 1 januari 2004 tot 1 januari 2006.

Voor meer informatie over dit onderwerp: team Communicatie, Martin Warmerdam, telefoon (070) 300 9019, e-mail
m.warmerdam@leidschendam-voorburg.nl.