Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 11 mei 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

OALT-activiteiten stoppen per 1 augustus (2004/6067) Met ingang van 1 augustus 2004 wordt het rijksbeleid ten behoeve van Onderwijs in Allochtone levende Talen (OALT) stopgezet. Dit betekent dat Gemeente Nieuwegein van rijkswege geen financiering meer zal ontvangen ten behoeve van de uitvoering van dit rijksbeleid. Het rijksbeleid ten behoeve van OALT is de basis van de lokale OALT-activiteiten en Gemeente Nieuwegein is volledig afhankelijk van specifieke rijksgelden om deze activiteiten ten uitvoer te brengen. Om de gevolgen voor de Nieuwegeinse situatie helder in beeld te krijgen, is de gemeente in 2003 samen met de betrokken organisaties (Primair Onderwijs, Stichting Asunbola en CCIN) gestart met het inventariseren van de consequenties. Uit dit onderzoek blijkt dat er geen financiële of juridische verplichtingen zijn die het beletten per 1 augustus 2004, als gevolg van het stopzetten van het rijksbeleid, de OALT-activiteiten te staken. Per 1 augustus zullen de activiteiten dan ook worden gestopt.

Subsidie voor 5 plaatsen voor buitenschoolse opvang (2004/5249) Kinderopvang Brummi vangt in de wijk Jutphaas/Wijkersloot op buitenschoolse opvang (bso) Samenspel kinderen na schooltijd op. Een deel van de plaatsen van deze opvang worden sinds augustus 2000, met behulp van subsidie van de gemeente, ter beschikking gesteld aan ouders van kinderen uit Jutphaas/Wijkersloot die zelf geen bso kunnen betalen en daartoe ook geen tegemoetkoming ontvangen van hun werkgever. Deze ouders betalen zelf alleen een inkomensafhankelijke bijdrage. Het college van B&W heeft besloten voor het jaar 2004 een bedrag ter beschikking te stellen van ¤ 39.600 voor de subsidiëring van 5 plaatsen bso. Op deze plaatsen kunnen ongeveer 10 tot 12 kinderen worden opgevangen.

Tussenrapportage inburgering oudkomers (2004/6458) De inburgering van oudkomers heeft tussen 2001 en 2003 een gunstig resultaat geboekt van 164 trajecten voor oudkomers.
Voor 2004 biedt het rijk mogelijkheden om 62 trajecten te starten. Het kabinet is een nieuwe wet op de inburgering aan het voorbereiden waardoor de inburgering ingrijpend gaat veranderen. De gemeente wil beleidsmatig en organisatorisch de inburgering voor nieuwkomers en oudkomers bij elkaar brengen en deze o.a. voor uitkeringsgerechtigden koppelen aan de Wet op werk en bijstand en educatie. Om in de toekomst meer op maat inburgering aan te bieden is de gemeente kortgeleden ook gestart met een doelgroepenonderzoek.

Jaarverslag Seniorenraad 2003 (2004/6459)
Het college heeft kennis genomen van het jaarverslag 2003 van de Seniorenraad. Dit verslag geeft inzicht in de activiteiten. De Seniorenraad kwam in het vorige kalenderjaar zeven maal bij elkaar voor een vergadering. Er zijn in 2003 twee gevraagde en acht ongevraagde adviezen aangeboden aan het college.
Tevens is in 2003 veel aandacht besteed aan Public Relations, o.a. door de adviezen te zenden aan de regionale en plaatselijke pers en het publiceren van agenda en vastgesteld verslag op de gemeentelijke website. Verder heeft ieder lid van de Seniorenraad een politieke partij geadopteerd, en fungeert hierbij als contactpersoon I relatiebeheerder.

Gemeente vraagt rijk geld voor emancipatieprojecten (2004/6489) Het Ministerie van Sociale zaken heeft een regeling voor emancipatieprojecten 2004-2006 ingesteld. De gemeente heeft in overleg met de SWN afgesproken dat de SWN 2 projecten indienen en de gemeente zelf een kansrijk project voor Romavrouwen. De gemeente vraagt 73% van de totale kosten aan bij het Rijk. 27% komt uit de reguliere begroting.

Verordening Reïntegratie Nieuwegein 2004 (2004/6490) In de Kadernota Reintegratiebeleid is het kader van het reïntegratiebeleid van deze gemeente voor de komend jaren vastgelegd. Deze kadernota moet nog door de raad worden vastgesteld. Het beleidskader is uitgangspunt geweest bij het opstellen van deze reïntegratieverordening. In deze verordening wordt de aanspraak van inwoners van Nieuwegein op de ondersteuning bij reïntegratie geregeld. Het betreft een korte procedurele verordening

Doelgroepen kinderopvang vastgesteld (2004/6491)
Met ingang van 1 januari 2005 zal naar verwachting de Wet basisvoorziening kinderopvang (Wbk) van kracht worden. Vooruitlopend hierop heeft het college van B&W, op basis van hetgeen de Wbk voorschrijft, de doelgroepen vastgesteld die vanaf 1 januari 2005 aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming van de gemeente in de kosten van kinderopvang. Vanaf juni zullen ouders op landelijk en gemeentelijk niveau worden geïnformeerd over de gevolgen van de Wbk voor hun persoonlijke situatie.

Verordening afstemming bijstand vastgesteld (2004/6466) Met de invoering van de Wet werk en bijstand dienen gemeenten een eigen afstemmingsbeleid te maken. In plaats van het opleggen van een boete of maatregel wordt nu een aanpassing van de uitkering gedaan wanneer een bepaalde verplichting niet wordt nagekomen. Het college heeft een verordening vastgesteld waarin criteria zijn opgenomen waarmee het college in individuele gevallen kan bepalen wanneer over gegaan wordt tot een verlaging van de uitkering.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Nota aan huis verbonden werkactiviteit (2004/6073) Het college heeft ingestemd met de "Nota aan huis verbonden werkactiviteit". Deze Nota vervangt de oude Nota uit 1982 waarin wordt geregeld onder welke omstandigheden mensen thuis beroepsmatige activiteiten mogen ontplooien. Belangrijkste wijziging in de nieuwe Nota is dat geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen handenarbeid en werkactiviteiten met het hoofd. Wel blijft uitgangspunt dat deze werkactiviteiten ondergeschikt aan de woonfunctie blijven. Daarvan is sprake als ten hoogste 35% van de woning, met een maximum van 70 m2, gebruikt wordt voor de werkactiviteiten. Binnenkort start een inspraaktraject voor deze nota. De datum zal worden gepubliceerd in de Molenkruier. Na verwerking van eventuele reacties wordt de nota ter vaststelling aan de raad voorgelegd.

Start vrijstellingsprocedure voor renovatie en uitbreiding Anna van Rijn college (2004/6482)
Er is een formele bouwaanvraag binnengekomen voor de renovatie en uitbreiding van het Anna van Rijn college, locatie Albatros. Deze aanvraag is in strijd met het bestemmingsplan "Doorslag". Er kan een artikel 19 vrijstelling worden verleend. Op 24 februari 2004 heeft het college besloten in principe medewerking te willen verlenen aan het opstarten van een vrijstellingsprocedure, mits er een formele bouwaanvraag wordt ingediend. Nu dat is gedaan heeft het college besloten de vrijstellingsprocedure op te starten. Hiertoe zal de aanvraag gedurende vier weken ter inzage worden gelegd, zodat zienswijzen kunnen worden ingediend. Van de terinzagelegging wordt mededeling gedaan in De Molenkruier.

Toestemming voor Mitros om toewijzing Nijpelsplantsoen te wijzigen (2004/6480)
Woningcorporaties Mitros Wonen heeft het college verzocht in het kader van de verbetering van de leefbaarheid van het complex aan het Nijpelsplantsoen de toewijzing te wijzigen. Een van de doelstellingen van Mitros hierbij is, naast het creëren van een schoon, heel en veilig wooncomplex en het creëren van een sociale structuur, een vermindering van het aantal bewoners. Door de vier- en vijfkamerwoningen nog slechts voor resp. 1 en 2 persoons- huishoudens en 2 en 3 persoonshuishoudens beschikbaar te stellen, wil Mitros het aantal bewoners van het complex terugdringen. Het college heeft ingestemd met dit verzoek en verleent Mitros vooruitlopend op diverse andere leefbaarheidsbevorderende maatregelen tot eind 2005 toestemming het toewijzingskader te wijzigen. Eind 2005 zal een mogelijke verlenging van de toestemming opnieuw worden bezien.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Vierde voortgangsrapportage Vastgoedinformatiesysteem (2004/6070) In 1998 besloot de gemeenteraad over te gaan tot het opbouwen van een Vastgoedinformatiesysteem voor de gemeente Nieuwegein. Een systeem waardoor informatie met betrekking tot alle vastgoedobjecten binnen de gemeente en daaraan gelieerde wet- en regelgeving breed binnen de organisatie beschikbaar komt. Hierdoor verbetert ook de serviceverlening aan de burger. Inmiddels is de tweede fase van het Project Vastgoed in uitvoering. Over de stand van zaken informeert de vierde voortgangsrapportage, waarvan het college nu kennis heeft genomen. De voortgangsrapportage gaat nu ter kennisgeving naar de commissie RIM.

ISV-bodemsaneringsprogramma 2002-2005 (2004/6069)
Het college heeft kennisgenomen van de uitvoering van het ISV-bodemsaneringsprogramma 2002-2005. Dit verloopt tot nu toe volgens planning. De provincie Utrecht is hiervan op de hoogte gesteld. Ten laste van het ISV-bodemsaneringsbudget vinden ook werkzaamheden plaats voor het project 'landsdekkend Beeld 2005'. Het project beoogt alle (mogelijke) bodemverontreiniging in Nederland in kaart te brengen. Deze werkzaamheden lopen door tot eind 2004. Ten behoeve van dit landelijk overzicht van de bodemkwaliteit voert de gemeente dit jaar, in samenwerking met de provincie, bodemonderzoeksgegevens in een Bodem Informatie Systeem in. Tevens wordt een gemeentelijke bodemkwaliteitskaart opgesteld. Met de provincie Utrecht is een samenwerkingsovereenkomst gesloten om onherroepelijk afspraken te maken over de gezamenlijke aanpak en financiering.

Ontwerpmilieuvergunning voor Kiwa N.V. Water Research (2004/1899) Het college heeft besloten om akkoord te gaan met de ontwerpmilieuvergunning voor Kiwa N.V. Water Research. Deze vergunning is nodig omdat in het bedrijf, ten opzichte van de huidige vergunning, een uitbreiding van activiteiten heeft plaatsgevonden. De uitbreiding bestaat uit het werken met genetisch gemodificeerde organismen. De ontwerpvergunning, met voorschriften die gericht zijn op de bescherming van het milieu, ligt van 19 mei tot en met 15 juni 2004 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 19 mei 2004. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden bedenkingen kunnen indienen tegen de ontwerpmilieuvergunning.

College stelt Nota Watervisie vast (2004/6486)
Sinds juli 2001 is door verschillende partijen samengewerkt aan de 'Nota Watervisie'. In de Nota Watervisie worden de knelpunten in het Nieuwegeinse watersysteem beschreven. Daarnaast worden globale oplossingsmaatregelen voorgesteld.
Vastgesteld beleid is noodzakelijk om de noodzakelijke maatregelen uit te kunnen werken. Ook is vastgesteld beleid inzake de waterhuishouding noodzakelijk voor het herzien van de bestemmingsplannen. De 'Nota Watervisie' beschrijft het Nieuwegeinse watersysteem op hoofdlijnen. Nieuwegein is in de nota verdeeld in vier deelgebieden. Voor ieder deelgebied wordt in de nota een streefbeeld voor de waterhuishouding geschetst. Tevens wordt per deelgebied ingegaan op eventuele toekomstige knelpunten en de mogelijke maatregelen. Tevens worden de belangrijke uitgangspunten voor waterbeheer in het deelgebied toegelicht. De 'Nota watervisie' is de eerste fase in het opstellen van het 'Integrale Waterplan'.
Nadat de 'Nota watervisie' is vastgesteld, gaat de projectgroep direct door met het opstellen van het 'Integrale Waterplan'. Dit is een uitvoeringsnota waarin alle voorgestelde maatregelen worden doorgerekend op haalbaarheid en financiële consequenties. Nu het college akkoord is, wordt de nota geagendeerd voor de vergadering van de commissie RIM op 2 juni aanstaande. Daarna gaat de nota ter vaststelling naar de raad.

Milieuvergunning voor Translas Tipworks b.v. (2004/6475) Het college heeft besloten aan Translas Tipworks b.v. een milieuvergunning te verlenen. Translas Tipworks b.v. is een bedrijf waar verslijtonderdelen voor de lastechniek worden geproduceerd en geassembleerd. De definitieve vergunning voor Translas Tipworks b.v. ligt vanaf 19 mei 2004 ter inzage in de Stadswinkel. Tot en met 29 juni 2004 kan, door middel van een brief aan de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, in beroep worden gegaan door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht teven de ontwerpvergunning, of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was.

Milieuvergunning voor High Tech Disc Nederland b.v. (2004/6476) Het college heeft besloten aan High Tech Disc Nederland b.v. een milieuvergunning te verlenen. High Tech Disc Nederland b.v. is een bedrijf waar door middel van spuitgieten CD's en DVD's worden geproduceerd. De definitieve vergunning voor High Tech Disc Nederland b.v. ligt vanaf 19 mei 2004 ter inzage in de Stadswinkel. Tot en met 29 juni 2004 kan, door middel van een brief aan de Raad van State, in beroep worden gegaan tegen de vergunning. Beroep kan alleen ingesteld worden door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht tegen de ontwerpvergunning, of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was.

Keuzenotitie openbare verlichting (2004/6464)
Voor de kwaliteit van de openbare verlichting in Nieuwegein is het van belang te voldoen aan een landelijk geaccepteerde norm. Hiertoe is een Keuzenotitie opgesteld waarin voor bepaalde gebieden een keuze kan worden gemaakt om aan de norm te kunnen voldoen. Het college heeft kennis genomen van de notitie en kiest ervoor het bestaande kwaliteitsniveau te handhaven. Het college biedt het voorstel aan voor op de agenda van de commissie RIM.

Aanpak gebied rondom ´Toonladder´ (2004/6467)
In het gebied rondom ´de Toonladder´ (de Lohengrinhof), speelt een aantal leefbaarheidproblemen. Het gaat hierbij om parkeerproblemen, problemen met de verkeersdoorstroming en sociale onveiligheidsgevoelens. Voor deze problemen is inmiddels (in technische zin) een oplossing gevonden. Deze oplossing bestaat uit een aantal fysieke aanpassingen. Zo heeft het college besloten om rondom de scholen in totaal 4.870 m² groen te snoeien, met als doel de sociale veiligheid te verbeteren. De raad wordt nu voorgesteld in te stemmen met twee maatregelen om de parkeer- en doorstromingsproblemen te verlichten. Als de raad instemt, zullen in de eerste plaats acht extra parkeerplaatsen bij de Cornetsingel gemaakt worden. De tweede maatregel betreft een wegaanpassing in de noordelijke punt van de Lohrengrinhof. Hier wordt een extra aansluiting op de Carillonlaan gemaakt. Hierdoor zal de doorstroming van het verkeer verbeteren en een zogenaamde 'Kiss and ride zone´ gecreëerd worden. De tekeningen van de voorgestelde maatregelen zijn nog schetsmatig, hierover zal met de omwonenden gesproken worden als de raad ingestemd heeft met dit voorstel. Het is mogelijk dat er naar aanleiding van de bespreking nog enkele wijzigingen op de voorgestelde maatregelen volgen.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College besluit definitief tot aanpassing arbeidsvoorwaarden (2004/6068) In het Georganiseerd Overleg is overeenstemming bereikt over twee principebesluiten van het college. Het gaat om de volgende twee besluiten:


* Wijzigingen in de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Nieuwegein (CAR/UWO) als gevolg van wijzigingen in de bovenwettelijke werkloosheidsuitkering. Eén van de wijzigingen betreft het aanvullen van een uitkering op grond van de Wet Reintegratie, tot het niveau van de WW-uitkering en de bovenwettelijke werkloosheidsuitkering tezamen.
* Een tekstuele wijzigingen in de CAR/UWO (arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Nieuwegein). De in de gemeentewet gebruikte term ´het college´ vervangt de termen ´burgemeester en wethouders´ en ´het college van burgemeester en wethouders´.

Nieuwegeinse GBA scoort goed (2004/6071)
In december 2003 is door een onafhankelijke en daartoe geaccrediteerde audit-instelling de kwaliteit van de Nieuwegeinse GBA (Gemeentelijke BasisAdministratie Personen) onderzocht. Daarbij is gekeken naar zowel de inhoudelijke kwaliteit van de gegevens, als naar de werkprocessen, de beveiliging en de privacybescherming. Op alle onderdelen is de GBA in Nieuwegein in de uitgebrachte rapportage positief beoordeeld. Gebleken is, dat wordt voldaan aan de (wettelijke) kwaliteitseisen. Het college heeft als wettelijke verantwoordelijke voor de GBA hiervan kennis genomen en zal met genoegen het ministerie van BZK als toezichthoudende instantie van de resultaten op de hoogte stellen.

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2004/6471) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Landelijk begrotingstekort in relatie tot gemeenten (2004/6463) Afgelopen week heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een bijeenkomst georganiseerd over de rol van de gemeenten in de EMU-normen. In deze normen is onder meer bepaald dat het tekort van de overheid niet boven 3% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) uit mag komen. Over 2002 is gebleken dat de gezamenlijke gemeenten in totaal een tekort van 0,5% van het BBP hebben veroorzaakt. Mede door het tekort van de gemeenten komt het Nederlandse EMU-saldo nu uit boven de 3%. Tijdens de bijeenkomst is aangegeven dat de minister van Financiën nu eerst het probleem door middel van een uitgebreide vragenlijst in kaart wil brengen. Verder verzoekt hij de gemeenten om investeringen (ook in grondexploitaties) zoveel mogelijk uit te stellen. Als dit onvoldoende oplevert, bezint de minister zich op verplichte maatregelen, zoals een mogelijke investeringsstop voor gemeenten. Het college heeft hiervan kennis genomen.

Kredietaanvraag voor parkeerregulering in Doorslag, Merwestein en de binnenstad (2004/6462)
Op 8 april 2004 heeft de gemeenteraad de Parkeerbelastingverordening en de parkeerverordening vastgesteld. Thans zijn de voorbereidingen voor de invoering van de parkeerregulering in Doorslag afgerond. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kredieten te verstrekken:


* Voor de uitvoering van de parkeerregulering in Doorslag inclusief de uitvoering van het parkeerbeheer tot 2007.

* Voor de voorbereiding en het opstellen van een invoeringsplan voor de parkeerregulering in de wijken Merwestein en binnenstad.
* Voor de uitvoering van het daarbij behorende parkeermanagement en projectmanagement waarmee de regie voor gemeente wordt ingevuld.

College reageert op raamwerk programmabegroting 2005 (2004/6249) In het kader van het opstellen van de programmabegroting 2005 heeft de raad een raamwerk opgesteld waarin per programma wordt ingegaan op de gewenste maatschappelijk effecten van het gemeentelijk beleid, de indicatoren om deze effecten te meten, en de streefwaarden voor 2005. Het college geeft nu in reactie hierop aan in hoeverre het de gekozen indicatoren en streefwaarden als realistisch ziet. Ook wordt ingegaan op vragen die in eerdere commissievergaderingen zijn gesteld. In de commissievergaderingen van mei zal over deze onderwerpen een discussie plaatsvinden tussen de commissies en het college.

College stelt jaarverslag en jaarrekening 2003 vast (2004/6460) Het college heeft het jaarverslag en de jaarrekening over 2003 vastgesteld en biedt het aan het Presidium aan, ter behandeling in de raadsvergadering van 24 juni 2004.