Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

SURFnet stelt netwerk open voor onderwijs service providers

Utrecht, 13 mei 2004 ­ SURFnet, het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek, biedt service providers die ICT-diensten verzorgen voor scholen vanaf 1 mei aanstaande de mogelijkheid alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs gebruik te laten maken van haar hoogwaardige internetinfrastructuur. SURFnet wil hiermee een bijdrage leveren aan het realiseren van hoogwaardige internetverbindingen voor het onderwijs. Deze verbindingen zijn cruciaal omdat scholen alleen zo optimaal gebruik kunnen maken van de innovatieve ICT-diensten die Kennisnet samen met SURFnet ontwikkelt.

SURFnet stelt hiermee haar netwerk open voor verkeer van scholen voor primair en voortgezet onderwijs. Dat was al het geval voor BVE-instellingen. Het netwerk en de organisatie van SURFnet zijn er niet op ingericht om duizenden scholen te kunnen bedienen. Daarom biedt SURFnet deze service niet rechtstreeks aan, maar via een door de scholen zelf te selecteren service provider. Deze onderwijs service providers bundelen het verzamelde internetverkeer van scholen in de regio en zorgen voor de gemeenschappelijke aansluiting op SURFnet.

Voordelen:


- Onderwijs service providers kunnen de beschikking krijgen over een regionale 1 Gbit/s-poort op het SURFnet-netwerk waar het verzamelde verkeer van scholen uit die regio kan worden aangeboden.
- Samenwerkende scholen krijgen de beschikking over een eersteklas internetverbinding tegen lage kosten. Door deze internetverbinding kunnen de scholen optimaal gebruik maken van alle mogelijke ict-diensten voor het onderwijs.

Achtergrond

Stichting Kennisnet en SURFnet zijn onlangs gestart met een door het Ministerie van OCW gefinancierd programma voor de ontwikkeling van een scala aan op het onderwijs toegesneden diensten. Dit programma richt zich niet alleen op de ontwikkeling van ICT-diensten voor het onderwijs, maar op de gehele keten vanaf de landelijk aangeboden diensten tot aan de eindgebruiker. Een zwakke schakel in deze keten is de koppeling van de scholen met het internet, met name vanwege het first mile probleem. Scholen kunnen dit probleem oplossen door samen te werken met elkaar en met andere non-profit instellingen in vraagbundelingsprojecten. Op deze wijze kunnen zij aangesloten worden aan op glasvezel gebaseerde infrastructuren tegen aanvaardbare kosten.

Uit een recent proefproject van SURFnet is gebleken, dat scholen die samenwerken vervolgens het meest gediend zijn met de mogelijkheid al hun internetverkeer via een onderwijs service provider aan SURFnet aan te bieden op een SURFnet Point of Presence (aansluitpunt). SURFnet wil graag invulling geven aan dit verzoek door een internet uplink service aan te bieden aan de betreffende service providers ten behoeve van de scholen.

Over SURFnet

SURFnet is het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek, dat ruim 150 instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek met elkaar en met de rest van de wereld verbindt. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe internetdiensten. Meer informatie vindt u op www.surfnet.nl.

SURFnet heeft twee elektronische brochures samengesteld met meer informatie voor scholen en (aspirant) onderwijs service providers. Deze teksten zijn te vinden op de website: http://scholen.surfnet.nl/

Noot voor de redactie: (

Ingezonden persbericht