LIJST PIM FORTUYN

Handen af van hypotheekrenteaftrek

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) blijft vast houden aan een volledige aftrek van de hypotheekrente. Gisteren verschenen publicaties in de media omdat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) pleit voor het langzaam afbouwen van de hypotheekrenteaftrek.

De LPF is van mening dat de hypotheekrenteaftrek in stand moet worden gehouden en niet langer de speelbal mag zijn van de politiek. Dit veroorzaakt alleen maar onrust op de woningmarkt met als gevolg stagnatie van de woningbouw en verkoop van bestaande woningen, waardoor ook nog eens de doorstroming ernstig wordt vertraagd. Evenals de Vereniging Eigen Huis is de LPF van mening dat er rust op de woningmarkt moet komen m.b.t. de aftrek van de hypotheekrente. Daarnaast pleit de LPF voor het fors stimuleren van de bouw van woningen en betere afstemming van vraag en aanbod.

LPF-woordvoerder Van As: 'De burger moet kunnen rekenen op een betrouwbare overheid die een vaste koers volgt. Die vaste koers was al vijftig jaar een volledige aftrek van de hypotheekrente; recent heeft de gehele Tweede Kamer - op de LPF na - de huidige hypotheekrenteaftrek al beperkt. Als de politiek hieraan wederom gaat morrelen, is de kans groot dat de huizenmarkt instort met alle nadelige gevolgen van dien, voor zowel de particuliere huiseigenaar als de overheid en de bouwnijverheid, waar vanwege vertraging werkloosheid de kop op kan steken. 'Hier zitten we dus helemaal niet op te wachten', aldus Van As. Mensen hebben recht op zekerheid en de hypotheekrenteaftrek is, als spaarsysteem voor een vrij eigen huis na de pensionering, een fundamentele bestaanszekerheid dat we zeker in stand moeten houden.