Vereniging Milieudefensie


Protest Milieudefensie tegen Nota Ruimte

Gevels VROM en VNO-NCW bedekt met gras

Amsterdam, 13 mei 2004 - Zo'n veertig actievoerders van Milieudefensie bedekken de gevels van het ministerie van VROM en werkgeversorganisatie VNO-NCW met gras. Dit uit protest tegen de Nota Ruimte van minister Dekker die het bedrijfsleven - letterlijk - alle ruimte geeft. Het gras is afkomstig uit het Groene Hart, één van de gebieden die door de nota Ruimte wordt bedreigd. Op de spandoeken staat de tekst: 'Bescherm rust en ruimte, Stop asfalt en beton'.

Minister Dekker heeft bij het schrijven van de nota haar oren laten hangen naar de werkgeverslobby. Zij heeft de belangrijkste wensen van VNO-NCW ingewilligd: een absurd hoge ruimteclaim voor nieuwe bedrijventerreinen, ongeremde groei van de mainports Schiphol en de Rotterdamse haven en de aanleg nog meer nieuwe wegen (onder meer: de A-4 Midden Delfland).

Milieudefensie vindt de volgzaamheid van Dekker kwalijk. 'Een minister van ruimtelijke ordening moet juist de zwakke waarden, zoals natuur en landschap, beschermen. En niet blindelings de wensen van het bedrijfsleven volgen,' aldus campagneleider Willem Verhaak. Het protest van Milieudefensie is ook gericht tegen VNO-NCW. Van een moderne werkgeversorganisatie mag worden verwacht dat zij oog heeft voor het leefbaar houden van ons land. Toch heeft VNO-NCW jarenlang gelobbyd voor een grootschalig bedrijventerrein in de Hoekse Waard, terwijl er een breed maatschappelijk draagvlak is om van dit prachtige poldergebied een Nationaal Landschap te maken.

Wat: Gevels VROM en VNO-NCW bedekt met gras uit protest tegen Nota Ruimte
Wie: Ongeveer 40 actievoerders van Milieudefensie Wanneer: Donderdag 13 mei, vanaf 13.00 uur Waar: VROM, Rijnstraat 8 (naast Den Haag CS), VNO-NCW, Bezuidenhoutseweg 12, Den Haag

De minister onderbouwt in de nota op geen enkele wijze waarom de haven van Rotterdam maar liefst drie grootschalige nieuwe bedrijventerreinen nodig heeft: een tweede Maasvlakte, Moerdijkse Hoek en de Hoekse Waard. Ook de landelijke ruimteclaim van 23.000 hectare nieuwe bedrijventerreinen in de komende vijftien jaar is op drijfzand gebouwd. Nu al ligt dertig procent(!) van de huidige bedrijventerreinen er verwaarloosd en deels verlaten bij. Daarbij: slechts zes procent van de vraag naar nieuwe bedrijventerreinen is toe te schrijven aan de groei van werkgelegenheid. Wetenschappers ondersteunen de visie van Milieudefensie en stellen dat het bedrijfsleven toe kan met slechts de helft van het oppervlak dat de Nota Ruimte nu claimt.

Milieudefensie roept minister Dekker en VNO-NCW op hun verantwoordelijkheid te nemen. De rijksoverheid moet ervoor zorgen dat gemeenten pas nieuwe bedrijventerreinen aanleggen, nadát de oude zijn opgeknapt en beter zijn benut. Het bedrijfsleven moet veel efficiënter gebruik maken van bestaande bedrijventerreinen. De nota moet groener, het ministerie moet groener en het bedrijfsleven moet groener. Volbouwen kan maar één keer, daarna is het gedaan met de rust en ruimte...