Dienstenbond CNV

CAO FloraHolland strompelt voort?

13-05-2004

Afgelopen woensdag 12 mei zijn de vakorganisaties en de directie van FloraHolland weer om tafel gaan zitten voor overleg. Geen echte CAO-onderhandeling dus. Een nieuw CAO-aanbod ligt er dus niet.

De directie van FloraHolland wilde ons informeren over het "rondje vestigingen" en hun visie op het CAO-traject over het eindbod. Zon 800 mensen zijn naar de directiebijeenkomsten geweest waarbij de betrokkenheid groot was volgens directie. Er is over een aantal onderwerpen goed gediscussieerd en men kreeg het idee dat de werknemers wel begrip hadden voor de situatie van het bedrijf. Of men over het CAO-aanbod zo begripvol was, is een ander verhaal natuurlijk.

Tijdens het overleg is er veel gesproken over zaken die spelen in het bedrijf, maar niet zozeer over de CAO. Toen dat uiteindelijk wel gebeurde, bleek de directie daar kort over te kunnen zijn. Alles blijft zoals in het eindbod van FloraHolland is gesteld, alleen in de ruimte van de bestedingen kan eventueel gepraat worden. FloraHolland wil de APC voor 2004 en 2005 niet toepassen, maar in plaats daarvan een éénmalige uitkering in geld doen.

Bonden hebben daarop wel aangegeven dat over het eindbod een bijna unaniem "nee" is uitgesproken door de leden. Het is de vraag of de geboden ruimte in bestedingen voldoende is om de leden wél te overtuigen. Dringend hebben wij aan de directie te kennen gegeven om meer ruimte voor een beter CAO te bieden.

Veel, overigens in een goede sfeer, is ook gesproken over onder andere:

1. De invoering van de RSP voor lagere loonschalen dan in de CAO is afgesproken in Eelde, Venlo en Rijnsburg.

2. De integratie CAO ZON-Venlo in de algemene CAO FloraHolland.
3. De verrekening van de pensioenpremie over de ORT met het vakantiegeld ORT.

4. De niet gedane indexering van de pensioenen is verder aan bod gekomen.

5. De werktijden zoals deze nu in de CAO staan.
6. Wat wel en wat niet met de OR kan worden afgesproken.

Over deze onderwerpen zal FloraHolland op korte termijn reageren naar CNV en FNV.

De directie heeft verder aangeven, dat alhoewel er nu een dip is, de toekomstplannen van FloraHolland op groei zijn gericht. Daarnaast wil men de interne kosten beter in de hand houden en waar mogelijk bezuinigen alsmede de organisatie gaan verbeteren middels een project "slimmer werken".

28 juni er komt dan een CAO of niet!

Afgesproken is om 28 juni aanstaande verder te praten over de CAO. Deze datum is helaas nog ver weg, maar agendas van alle partijen laten niet eerder ruimte. In de tussentijd wordt er wel verder gewerkt aan de bovenstaande problemen die niet rechtstreeks met de CAO te maken hebben.

Als vakorganisaties zullen wij intussen met de kaderleden overleg plegen welke ruimte wij hebben om namens de leden mogelijk nog tot een CAO kunnen komen.

Voor vragen en/of opmerkingen over deze CAO kunt u contact opnemen met bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon (023)5670615 of email f.monsma@cnvdibo.nl