De Vlinderstichting

Negen vlindersoorten acuut met uitsterven bedreigd

13 mei 2004

Negen inheemse dagvlinders dreigen uit Nederland te verdwijnen. Dat is ruim 16% van alle inheemse dagvlinders. Van vier van deze soorten de vraag is of ze überhaupt nog in ons land voorkomen. Voor de overige vijf soorten is onmiddellijk ingrijpen nodig om te voorkomen dat ook deze op zeer korte termijn uit ons land verdwijnen. Dat blijkt uit gegevens van het Landelijk Meetnet Vlinders, een samenwerkingsverband tussen De Vlinderstichting en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Met de gegevens uit het Landelijk Meetnet Vlinders zijn trends berekend van alle soorten vlinders over de periode 1992 2003. Voor negen soorten is vastgesteld dat zij na 1992 een achteruitgang hebben die meer is dan 50% per vijf jaar, de laatste vijf jaar tenminste één keer een populatiegrootte hadden die maar 10% was van die in 1992 , en vijf of minder populaties in ons land hebben; van deze soorten blijken in totaal per soort maximaal vijfhonderd vlinders voor te komen. Voor de grote vos, iepenpage, veldparelmoervlinder en grote ijsvogelvlinder is het nu de vraag of ze nog in ons land voorkomen. Voor donker pimpernelblauwtje, klaverblauwtje, kleine heivlinder, veenbesblauwtje en de veenbesparelmoervlinder is snel ingrijpen nodig om ze nog voor ons land te kunnen behouden.

De uitkomsten zijn berekend op basis van gegevens van het Landelijk Meetnet Vlinders, waarin De Vlinderstichting samenwerkt met het CBS. Het ministerie van LNV financiert het meetnet, dat onderdeel is van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM). Het veldwerk voor dit meetnet wordt bijna geheel uitgevoerd door vrijwilligers.

Er zijn in Nederland 71 soorten inheemse dagvlinders. Hiervan waren er 17 al verdwenen voor 1990. Twee soorten zijn geherintroduceerd (pimpernelblauwtje en donker pimpernelblauwtje). Negen soorten worden nu acuut met uitsterven bedreigd.