Sociale Verzekeringsbank

SOCIALE VERZEKERINGSBANK

VB en SVB werken samen in opsporing pensioengerechtigden

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ondertekenen vandaag een contract om de zogenoemde vergeten pensioenen bij de klanten te brengen. Hierdoor ontvangen jaarlijks enkele honderden mensen het pensioen dat zij niet hebben opgevraagd.

Werknemerspensioen is in wettelijke zin een haalschuld: bijna-gepensioneerden moeten zich zelf melden bij hun pensioenfonds. De VB-leden beschouwen pensioen - zeker sinds de ICT-ontwikkelingen dit toelaten - als een brengschuld. Toch kunnen zij op jaarbasis enkele honderden mensen niet vinden. Het gaat hierbij met name om gewezen deelnemers die naar het buitenland zijn verhuisd en dit niet hebben gemeld aan hun pensioenfonds. VB-voorzitter Ton Wennekus: 'Op het geheel van de uitkeringen die onze leden doen, gaat het om een klein bedrag. Maar onze leden beschouwen het als hun morele plicht om hun uiterste best doen om ook dit geld te brengen bij degenen die er recht op hebben. Zeker omdat het voor deze mensen van grote betekenis kan zijn.'

Reden om samenwerking te zoeken met de SVB, die de uitbetalingen van (onder andere) het AOW-pensioen verzorgt. Na twee succesvolle pilots, die beide van 75% van de aangeleverde persoonsnamen het ontbrekende adres opleverden, wordt de samenwerking per 1 april 2004 structureel.

Cathrin van der Werf, lid Raad van Bestuur van de SVB: 'De SVB is verantwoordelijk voor de uitkering van meer dan 2.5 miljoen AOW-pensioenen, waarvan zo'n 200.000 klanten in het buitenland wonen. De verbondenheid van de SVB met de samenleving heeft daarmee een grensoverschrijdend karakter. Vanuit die maatschappelijke betrokkenheid werken wij er graag aan mee dat onze AOW klanten ook hun aanvullende pensioenen kunnen ontvangen.'

Werkwijze
De VB-ledenfondsen leveren tweemaal per jaar hun bestanden van niet traceerbare pensioengerechtigden aan aan de SVB. De SVB matcht deze gegevens met die in haar database. De adresgegevens van de opgespoorde personen worden doorgegeven aan de desbetreffende bedrijfstakpensioenfondsen. De fondsen benaderen vervolgens deze personen en zetten de uitbetaling in gang. De privacy is met deze werkwijze gewaarborgd omdat het uitsluitend gaat om de verstrekking van adresgegevens.


---------------------