Politie Friesland

Politieberichten van 13/05 07.00 t/m 13.00 uur

Fryslân 13-05-2004 - Voor verdere informatie kunt u tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Harlingen: diefstal vanaf bouwplaats
Tussen woensdagmiddag en donderdagochtend zijn vanaf een bouwplaats aan de Kimswerderweg platen hout gestolen. Het gaat om 30 platen underlayment die op een met hekken afgesloten terrein lagen. Alle toegangen waren en zijn nog steeds afgesloten. Namens het bouwbedrijf deed aan 24-jarige man uit Workum aangifte.

Leeuwarden: vermiste man terug
De sinds 24 april spoorloos verdwenen Bulent Kus is weer terecht. Naar aanleiding van media-aandacht heeft hij zich gemeld. Hij bevond zich in een daklozenopvang in het oosten des land. Hij maakt het goed.

Smallingerland: brandstichting, getuigen gezocht
In de nacht van woensdag op donderdag (12 op 13 mei) zijn er in de gemeente Smallingerland drie branden geweest. De eerste twee branden vonden rond middernacht plaats op de Bruins Slotstraat en de Blauwverversregel in Drachten. Op de Bruins Slotstraat brandde een caravan volledig uit. Ook de carport waaronder de caravan stond gestald, liep aanzienlijke schade op. Deze brand werd door brandweer geblust. Op de Blauwverversregel werd rond hetzelfde tijdstip een aanhangwagen door brand beschadigd. Dit vuur kon met behulp van een paar emmers water worden geblust. De oorzaak van deze twee branden is vermoedleijk brandstichting.
De derde brand was in Opeinde. Omstreeks 02.00 uur werden de bewoners van Dokter Siebengasingel in Opeinde wakker door glasgerinkel bij hun woning. Vervolgens bleek de woonkamer van de woning vol rook te staan. Op het moment dat de politie ter plaatse kwam woedde er brand aan de voorzijde van de woning. Een van de bewoners kon zich ternauwernood in veiligheid stellen. Zij liep door de rook wel ademhalingsproblemen op en werd ter controle overgebracht naar het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Ook hier werd het vuur door de brandweer geblust. De bewoners werden elders ondergebracht. De oorzaak is niet bekend. De technische recherche onderzoekt de brand. Brandstichting is echter niet uitgesloten.
De politie roep getuigen op zich te melden. Op één van de lokaties zijn drie jongens gezien die mogelijk iets met de branden te maken zouden kunnen hebben of getuigen zouden kunnen zijn. De politie komt graag in contact met die jongens en met personen die deze jongens op die lokaties hebben gezien. Ook is het onderzoeksteam geintresseerd in personen die de bewuste nacht elders in Drachten opvallende drie jongens hebben gezien die zijn opgevallen of anderszins opheldering kan brfengen in deze zaak.

Engelum: illegale zender uit de lucht
Donderdag omstreeks 11.50 uur heeft de politie in samenwerking met het Agentschap Telecom een zender uit de lucht gehaald. Een 34-jarige man uit Engelum zond vanuit zijn woning uit onder de naam De gigant van het noorden.

Heerenveen: bedrijfsongeval
Donderdag omstreeks 08.40 uur vond een ongeval plaats in het Abe Lenstrastadion aan de Huismanstraat. Een 33-jarige man uit Drachten was aan het werk op de nieuwe tribune en was gevallen. Hij tuimelde over de stoeltjes zon 20 m naar beneden, kwam volgens getuige met zijn hoofd tegen de railing en bleef op de grond voor de laatste stoeltjes liggen. Hij is zwaar gewond met de traumaheli overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Leeuwarden: valse bommelding
Donderdag omstreeks 08.20 uur kwam een bommelding binnen bij de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) aan de Rengerslaan. Direct is de politie ingelicht, die besloot de school te ontruimen. De aanwezige studenten en personeel hebben de school op een rustige en snelle wijze verlaten. De politie heeft de omgeving, op circa 100 meter van de school, afgesloten voor alle verkeer. Dit vergde een politie-inzet van circa 15 politiemensen. Daarna is de politie met 12 bomverkenners het pand binnengegaan. Omstreeks 11.50 uur is het sein bom-veilig gegeven. De politie onderzoekt met vier rechercheurs de zaak. Ook wordt bekeken of de bommelding bij de CHN in relatie staat met de bommelding bij het postkantoor aan het Oldehoofsterkerkhof, een dag eerder. Getuigen die iets opvallends hebben gezien of opgemerkt wordt verzocht contact op te nemen met het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 8844.