Gemeente Abcoude


Vogel met Zon landt veilig op gemeentehuis Abcoude

Op woensdag 12 mei heeft het kunstwerk "Vogel met Zon" zijn nieuwe bestemming aan de zijgevel van het gemeentehuis in Abcoude gevonden. Vanaf de opening van de Nellesteinschool in 1968 wierpen zijn zonnige stralen licht op de spelende schoolkinderen. Vorig jaar is het Nellesteingebouw gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Het kunstwerk bleef behouden.

Rinus Duin ontwierp de Vogel met Zon ter gelegenheid van de opening van de Nellesteinschool. De in 1996 overleden kunstenaar woonde en werkte sinds 1955 in Abcoude, waarin hij 25 jaar later een grote overzichttentoonstelling in de Hervormde Kerk kreeg aangeboden van de gemeente.
In de periode van 1960 tot 1968 had hij regelmatig exposities in Denemarken. Later boog zijn werk om naar het romantisch realisme. In 1980 keerde Rinus Duin terug in de richting van het expressionisme waarin hij veel portretten en landschappen schilderde tot het einde van zijn leven. Ook zullen velen hem herinneren van zijn vele schilder en tekenlessen die zij volgden in zijn atellier aan de Raadhuislaan.

In zijn volle glorie glinstert nu Vogel met Zon. Trots en gracieus heeft hij zich op zijn nieuwe stek nog nooit zo mooi genesteld.
---

13 mei 2004