Provincie Zuid-Holland

Besluitenlijst vergadering GS Zuid-Holland 11 mei 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 11 mei 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Verfrist vervoermanagement: marktconform, klant centraal De provincie besteedt in de periode 2005 - 2008 ¤600.000 per jaar aan vervoermanagement. GS willen de komende vier jaar doorgaan met het stimuleren van vervoermanagement ten aanzien van bedrijventerreinen. Het college denkt op deze wijze een bijdrage te leveren aan de waarborging en verdere versterking van de concurrentiekracht van het Zuid-Hollandse bedrijfsleven. In de regio wordt vervoermanagement met name zichtbaar gemaakt door de adviespunten Vervoerscoördinatiecentrum Zuid-Holland-Zuid in Dordrecht en Mobiliteit op Maat in Alphen aan den Rijn. De provincie en de adviespunten streven een intensievere samenwerking na met gemeenten, tussen gemeenten, met bedrijven en tussen bedrijven. Kernwoorden daarbij zijn: marktconforme oplossingen, de klant centraal, verzakelijking en ruilafspraken (package deals). Lees ook het persbericht.

Communicatievisie 'Zo klinkt de provincie': HET VERVOLGHet primaire doel van overheidscommunicatie is de openbaarmaking, toelichting en verklaring van het beleid en bestuurlijk handelen. Daarnaast is communicatie een belangrijk hulpmiddel om politiek-bestuurlijke doeleinden dichterbij te brengen.GS hebben het vervolg van de communicatievisie 'Zo klinkt de provincie' vastgesteld. Deze visie is een verdere uitwerking en aanscherping van het strategische communicatiebeleid van de provincie. De volgende punten zijn hier onder andere in opgenomen: communicatie en de relatie met het dualisme, bestuurscommunicatie en een nieuwe visie op de communicatieprioriteiten, de ontwikkeling van mediabeleid en concerncommunicatie.

Uitkomsten 'Monitor glastuinbouw Zuid-Holland' gereed De productie-oppervlakte van glastuinbouw is in Zuid-Holland de afgelopen 6 jaar met 10 procent afgenomen. Het zichtbare glas is afgenomen met 0,5 procent en het aantal bedrijven is met 25 procent verminderd. Dit zijn de uitkomsten van de rapportage 'Monitor glastuinbouw Zuid-Holland', die is vastgesteld. De monitoring van de hoeveelheid kassen is bedoeld om het ruimtebeslag van de glastuinbouw in Zuid-Holland in kaart te brengen en te bewaken. Lees ook het persbericht.

Zuid-Holland bestrijdt jeugdcriminaliteit: 3,6 miljoen euro beschikbaar voor preventieve acties De provincie wil gemeenten helpen een veilige leefomgeving te creëren voor alle inwoners van Zuid-Holland. Om de sociale veiligheid structureel te verbeteren willen GS zo veel mogelijk voorkomen dat jongeren met een probleem afglijden in de criminaliteit. Door de meerjarige aanpak op wijkniveau - Communities that Care - verbetert de sociale veiligheid structureel. Dordrecht, Maassluis en Leiden starten in 2004, Alphen aan den Rijn zal waarschijnlijk in 2005 kunnen starten. De preventieve bestrijding van jeugdcriminaliteit krijgt nu van GS een injectie van 3,6 miljoen euro. Lees ook het persbericht.Groene Hart prominent op de Europese agenda van de Randstad GS hebben ingestemd met de Strategische EU-Randstadagenda voor 2004-2006. Deze agenda geeft de zes gezamenlijke prioriteiten weer van de vier Randstadprovincies voor de komende twee jaar. In de EU-Randstadagenda gaat het om de specifieke, gezamenlijke belangen van de provincies in de Randstad. De specifieke Randstad prioriteiten zijn: positionering van de Regio Randstad in Brussel, de kennisinfrastructuur en het concurrentievermogen in de Randstad met het oog op de Lissabonstrategie (het streven van de Europese Commissie om de EU in 2010 de meest dynamische en concurrerende economie van de wereld te laten zijn), de bereikbaarheid, de plattelandsontwikkeling en het regionaal beleid voor de periode 2007-1013 (aanspraak op structuurfondsen). Lees ook het persbericht.

Specifieke Verklaring van geen bezwaar Structuurvisie Boskoop (Streekplan Oost)Het terrein rond de Parklaan in Boskoop is een rommelig gebied. Gebouwen staan leeg en terreinen worden niet langer gebruikt. De gemeente Boskoop heeft een specifieke verklaring van geen bezwaar voor de Structuurvisie Parklaan aangevraagd. Het doel van de structuurvisie van de gemeente is vastlegging van de ruimtelijke hoofdlijnen voor de ontwikkeling van het Parklaangebied. GS hebben de specifieke verklaring maar voor een deel verleend, namelijk voor het Floragebouw. Het Floragebouw, dat samen met het Rosarium een hoge cultuurhistorische waarde heeft, is een Rijksmonument. Het gebouw zal gedeeltelijk verbouwd worden in een casino met restaurant en theater. Provincie gunt Fast Ferry+ aan Waterbus BV De provincie heeft de exploitatie van een uitgebreide versie van de veerverbinding tussen Dordrecht en Rotterdam v.v. gegund aan Waterbus BV. Hierdoor wordt het grootste OV netwerk over water in Nederland gerealiseerd. Met de gunning wordt de reguliere veerverbinding onder meer uitgebreid met twee haltes. Als het technisch mogelijk blijkt zal er tussen de twee steden een snelverbinding komen. Lees ook het persbericht. Ruim 4 miljoen euro voor kenniseconomie GS hebben een bedrag van ¤ 4,4 miljoen uitgetrokken voor zeven innovatieve projecten in Zuid-Holland. Deze projecten zijn belangrijk voor de kenniseconomie en zouden zonder een investeringsimpuls niet of slechts traag op gang kunnen komen. Lees ook het persbericht.

Schriftelijke vragen CDA over de afstand tussen kassen en bedrijfswoningen (nr. 1882)De heren Verbeek en Demoed (beiden CDA) willen van het college weten of de afstand van woningen tot aan kassen minder mag zijn dan 25 meter. Dit om ruimteverlies te voorkomen. GS antwoorden dat zij het met het ministerie eens zijn dat woningen die niet dienst doen als bedrijfswoning, buiten de 25 meter moeten blijven om gezondheidsrisico's zo klein mogelijk te laten zijn.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Verleende subsidies

¤ 199.065,- voor PJ Partners voor het project Diversiteit in besturen in het kader van diversiteitsbeleid 2004. Zie ook: http://www.pzh.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp