Politie Groningen

Politie lost 12 overvallen in zuiden Groningen op (13/05/04)

Groningen 13-05-2004 - De politie rondt het onderzoek naar vier verdachten uit Groningen die in februari van dit jaar zijn aangehouden voor betrokkenheid naar meerdere overvallen in het zuiden van de stad af. Uit het langdurige en uitvoerige onderzoek blijkt dat de drie mannen en vrouw in de periode van oktober 2003 tot en met januari 2004 verdacht worden van 12 overvallen.

De overvallen werden gepleegd op een tankstation aan de Ketwich Verschuurlaan (3x), videotheek aan de Bilderdijklaan (3x), supermarkt van Lenneplaan, kledingwinkel Helperplein, tankstation
Paterswoldseweg, drogist Verl. Hereweg, pinautomaat Verl. Hereweg (poging) en een snackbar aan de van Lenneplaan. Twee verdachten, een 30-jarige man en een 43-jarige man, werden na bij de politie binnengekomen informatie op 3 februari aangehouden. Twee dagen later werd een 19-jarige vrouw aangehouden die hoofdbewoonster is van een woning van de 43-jarige verdachte. Een week later werd een vierde verdachte, een 42-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een aantal overvallen. Alle vier de verdachten wonen in het zuiden van de stad Groningen.

Uit het onderzoek bleek dat de overvallen in wisselende samenstellingen door de drie mannen gepleegd werden. Bij zoekingen die plaatsvonden bij de aanhoudingen trof de politie goederen zoals bivakmutsen, jassen en handschoenen aan die gebruikt zijn bij diverse overvallen. Ook werden in een woning twee vuurwapens, drie nepvuurwapens, busje CS gas en een nepexplosief aangetroffen. Tevens werden een aantal goederen gevonden die afkomstig waren van de overvallen. Van het bij de overvallen buitgemaakte geld werd niets terug gevonden.

De werkwijze van de overvallers was dat ze met een of twee personen gemaskerd de zaak naar binnen gingen en het aanwezige personeel bedreigden met een vuurwapen. Veelal werd een geldbedrag uit de kassa buitgemaakt. Na de overval maakte de man of mannen zich uit de voeten. De overvallen, waarbij over het algemeen geringe geldbedragen werden buitgemaakt, maakten een diepe indruk op de betrokken personeelsleden. Ook omdat een tankstation en een videotheek tot driemaal toe werden beroofd.

Een van de verdachten legde een volledige verklaring af bij de politie. De twee andere verdachten wilden niets verklaren over hun aandeel in de overvallen. De aangehouden vrouw werd gehoord over haar kennis van de overvallen. Zij werd kort na haar aanhouding op vrije voeten gesteld. De drie mannelijke verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis.