Gemeente Heerlen

13 mei 2004

Heerlen renoveert bestaand Theater

en krijgt nieuw (pop)podium

De gemeenteraad van Heerlen heeft 11 mei jl. besloten om Theater Heerlen van architect Peutz geheel te renoveren. Met de opening in 1961 van het toenmalig grootste theater van Nederland kon men alle vormen van podiumkunsten in de stad presenteren. Anno 2004 heeft men zich dit doel wederom gesteld. Naast herstel van het bestaande lijsttheater zal een middenzaal/vlakkevloerzaal worden aangebouwd.

Het theater zal worden aangepast aan de huidige eisen van comfort, arbo- en milieuwetgeving. Daarnaast wordt de zaal uitgebreid tot ± 1.100 stoelen door het aanbrengen van extra loges. Het podium wordt verbreed en voorzien van de nieuwste theatertechnische middelen. De zaal zal haar intimiteit behouden, maar wel akoestische en theatertechnische verbeteringen ondergaan. Er komt een nieuw logistiek centrum voor aan- en afvoer van decors. Ook zullen bestaande kleedkamers, (artiesten) foyers, balletstudio's, kassa's en kantoren van functie veranderen en/of worden verplaatst.

Naast herstel van het bestaande lijsttheater wordt een middenzaal/vlakkevloerzaal aangebouwd met een flexibele capaciteit tot 350 stoelen. Deze zaal is zo ontwikkeld dat ze niet alleen geschikt is voor het huidige meer intieme 'vlakkevloer' aanbod, ze zal eveneens geschikt zijn voor sta- en popconcerten tot 1.200 mensen; wegneembare tribunes en andere theatertechnische noviteiten worden deel van de middenzaal. De zaal gaat ook gebruikt worden voor de productie van eigen dans- en toneelvoorstellingen, maar wordt ongetwijfeld ook een belangrijke plek voor andere samenkomsten.

Bovendien wordt de bestaande kleine zaal met 151 stoelen opgeknapt. Het gebouw zal na oplevering ruim 3.000 mensen gelijktijdig kunnen herbergen.

Heerlen investeert in woon-, leef- en werkomgeving Heerlen maakt eens temeer serieus werk van haar centrumfunctie in Parkstad Limburg (270.000 inwoners = de 'vijfde' stad van het land) en de verbetering van het woon-, leef- en werkklimaat in stad en regio. Opvallende maatregelen daarbinnen zijn de eerdere upgrading van De Promenade, de opening van het succesvolle overdekte winkelgebied Corio Center en het recent gerestylde, eveneens overdekte winkelcentrum 't Loon. Daarnaast is via het project Operatie Hartslag een succesvol begin gemaakt met de verbetering van met name de veiligheid en leefbaarheid in de stad.

Bovendien zal de staatssecretaris van cultuur, mevrouw Medy van der Laan, woensdag 30 juni a.s. het Glaspaleis, centrum van cultuur, officieel openen. Dit voor E 30 mln. gerestaureerde nationale monument, ooit een modewarenhuis, is één van de 1000 belangrijkste architectuurmonumenten van de 20e eeuw en opgenomen in de Unesco-lijst van werelderfgoed; het Glaspaleis bevindt zich hierbij in goed gezelschap van nog twaalf andere Nederlandse topmonumenten van bouwkunst, waaronder de Beurs van Berlage en de Van Nellefabriek. In het Glaspaleis zijn onder andere het museum voor moderne kunst De Stadsgalerij, het architectuurinstituut Vitruvianum, de muziekschool, de openbare bibliotheek en filmhuis De Spiegel gehuisvest.

Kosten en planning
Met de revitalisatie van het bestaande theater is een bedrag gemoeid van E 33,5 mln. Voor de bouw van de 'Middenzaal/Vlakkevloerzaal' wordt daarnaast E 8,8 mln. geraamd. Ook zijn er bij het project E 3,0 mln. betrokken voor kosten van begeleiding, inventaris en tijdelijke huisvesting. Het overgrote deel van de kosten zal de gemeente zelf voor haar rekening nemen en grotendeels financieren uit de opbrengst van de verkoop van haar voormalige nutsbedrijven. Voorzien wordt een bedrag van E 4,5 mln. als externe bijdragen van sponsors en (provinciale) subsidies etc. Het raadsbesluit impliceert eveneens de nodige bedragen om de zalen adequaat te kunnen programmeren.

Naar verwachting zal de bouw in oktober aanvangen, waarna in het najaar van 2006 de bestaande zaal in gebruik genomen kan worden. De nieuwe zaal zal een halfjaar later haar deuren openen. De bouw van deze zaal zal echter feitelijk pas aanvangen als de externe inkomsten zeker zijn. Het theaterleven in Parkstad Limburg zit de laatste jaren enorm in de lift; de ruim 220.000 bezoekers van Parkstad Limburg Theaters zullen daarom de komende tijd een intensief aanbod aantreffen in het onlangs opgeknapte Theater Kerkrade en op diverse andere locaties in Parkstad Limburg.