Arrondissementsparket Breda

Verdachten vals geld voor de rechter

BERGEN OP ZOOM: Volgende week staan twee verdachten op verdenking van het in het bezit hebben en betalen met vals geld voor de rechter. Het gaat om een 36-jarige man en een 29-jarige man uit Roosendaal. Het gaat hier om de twee hoofdverdachten in een vals geld zaak waar de politie een groot onderzoek naar heeft gedaan. De beide heren staan ook nog voor andere feiten terecht.

Begin september 2003 is er een onderzoek gestart bij de districtsrecherche naar vals geld. In de periode van begin juli tot eind oktober zijn er 33 biljetten van E 50 in het gebied van district Bergen op Zoom aangifte gedaan. Het ging hierbij allemaal om biljetten met hetzelfde plaatnummer. In Nederland zijn er in totaal 149 biljetten ontdekt en in België gaat het om 27 biljetten. Ook in Europa doken dezelfde valse biljetten op in Spanje en Frankrijk.

De politie heeft tijdens het onderzoek in totaal 22 verdachten aangehouden en gehoord. De verdachten kwamen uit Dinteloord, Roosendaal of hadden geen vaste woon- of verblijfplaats. De leeftijd van de verdachten ligt tussen de 21 tot en met 57 jaar. Naast vals geld kwamen ook andere zaken boven water drijven zoals diefstallen uit bedrijven en scholen, het hebben van een hennepkwekerij, enkele malen bezit van wapens, mishandeling, verzekeringsfraude en inbraken in auto's.

Het Openbaar Ministerie kreeg in 2003 te maken met 12 verdachten van het maken, bezitten en/of uitgeven van vals geld. In 2004 zijn er inmiddels 8 'vals' geldzaken geregistreerd. Op het uitgeven van vals geld staat maximaal 9 jaren celstraf. Dit is een forse straf; immers het vertrouwen in het monetaire stelsel hiermee wordt hiermee geschaad. In januari 2004 is een verdachte, die bij een cafetaria en slijterij in Roosendaal met valse 50 eurobiljetten betaalde, tot een gevangenisstraf van 18 weken veroordeeld.

////////////////////////////
Einde persbericht

Dit persbericht is gemaakt in samenwerking met het Openbaar Ministerie.
-----------------------
(

(

---- --