Vlaamse overheid

WTO cijfers: Vlaanderen top exporteur

Volgens een nieuw WTO rapport mag Vlaanderen haar plaats innemen tussen de top-10 exporterende landen van de wereld. Onze kleine regio neemt volgens opmerkelijke recente WTO, NIR en Export Vlaanderen cijfers maar liefst
2,63% van de wereldexport voor haar rekening.

Minister Ceysens is erg trots op de prestaties van onze bedrijven: "Dit is een puik resultaat en het bewijs dat ons exportbeleid werkt. Toch wel straf dat we enkel de grootste exportkleppers laten voor gaan." De lijst wordt aangevoerd door Duitsland, de Verenigde Staten, Japan, China, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Italië en Canada.

"Vlaanderen staat voor de eerste keer op de 10de plaats wereldwijd. Zeker in een periode die economisch gezien niet de makkelijkste was met een zwakke dollar die uitvoer bemoeilijkt, mag dit resultaat gezien worden," zegt Ceysens. "Met de nakende oprichting van Flanders Investment & Trade - dat de krachten van Export Vlaanderen en de Dienst Investeren bundelt - en de verhoging van de budgetten voor export ondersteuning mikken we dit jaar op een nog beter resultaat," besluit de minister.

Belgische cijfers

"Uit onze eigen export cijfers van 2003 blijkt ook dat Vlaanderen 77,42% van de Belgische uitvoer op haar conto mag schrijven. Dat betekent een stijging van 2% ten opzichte van 2000," dixit Ceysens.

De Vlaamse uitvoer was in 2003 goed voor 174,81 miljard Euro. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar," zegt Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie en Buitenlands Beleid.

Zelfs zonder de zichtzendingen van de diamantsector mee te tellen, stijgt de uitvoer naar de EU-lidstaten - en dit vóór de toetreding van de nieuwkomers - met 1,87%. Samen zijn de lidstaten goed voor 73 % van de totale Vlaamse uitvoer. Een lichte toename geldt trouwens ook voor de uitvoer naar de overige Europese landen. De cijfers van de toetreders tonen aan dat zij het ook goed doen.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
eva.deschryver@vlaanderen.be
website: www.ministerpatriciaceysens.be


---