Socialistische Partij

VVD t/m Groenlinks willen geen eerlijke wachtgeldregeling

Gisteren werd het voorstel van de SP voor een eerlijke wachtgeldregeling behandeld in de Commissie FBO (Financiën, bestuur en organisatie). Behalve de SGP en de Ouderenpartij was niemand voor. De provincie heeft hiermee laten zien niet veel te verschillen van de top van het bedrijfsleven.

De SP werd beschuldigd van goedkoop effectbejag en van circuspolitiek. Ook de eigen afdrachtsregeling van de SP en de problemen daarmee in de eigen gelederen kwam ter sprake, alsof dat er iets mee te maken had. GroenLinks bij monde van Harm Binnema liet blijken dat GroenLinks tegenwoordig inderdaad is wat Femke Halsema onlangs met gepaste trots liet weten: GroenLinks heeft een stevige liberale poot.

De SP trok de vergelijking tussen enerzijds geen geld willen uittrekken voor het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg en anderzijds als Statencommissie wel 30.000 uitgeven aan een Commissie-werkvakantie naar het buitenland. Of het in stand houden van een riante wachtgeldregeling voor ex-statenleden. Binnema (GroenLinks) vond deze vergelijkingen te simpel. Wat daaran zo simpel was, legde hij natuurlijk niet uit. Ook de onjuistheid van deze vergelijking kon hij niet aantonen.

Die vergelijking mag je immers trekken als GS in januari zegt "de pleegzorg moet het hiermee doen" terwijl er nog het eigen "feestbudget" was om in te zetten. Ondertussen hoor je GroenLinks, VVD en de PvdA wel steeds zeggen dat ze zich ernstig zorgen maken over de wachtlijsten in de jeugdzorg. Ons inziens is dát simpel: zeggen wat de kiezer wil horen, maar als puntje bij paaltje komt daar niets voor willen opgeven.

De afwijzing van het voorstel is een gemiste kans. De provincie had daarmee zichzelf in een eerlijk gezicht kunnen geven. Toevallig ging het eerder gisteravond over het opkrikken van de bekendheid van de provincie bij de bevolking. De VVD pleitte voor het maken van reclame op (aanbestede!) bussen en instellingen die door provinciaal geld ondersteund werden. In de ogen van de SP is een overheid die op deze manier zichzelf moet bewijzen, een failliete overheid. Als je als overheid alles in de uitverkoop hebt gedaan en je als burger niet meer weet of deze bus nog door de overheid wordt betaald of gesponsord door Philips (oftewel de vanzelfsprekendheid van overheidsbemoeienis op bepaalde Nutsterreinen is weggenomen), dan is het einde zoek.

Door het voorstel van de SP over te nemen hadden de Staten kunnen laten zien dat hun bedrijf integer is en niet doet aan gouden handdrukken. Helaas heeft de provincie laten zien net zo te zijn als de top van Ahold en Shell en al die anderen.