Menzis


Bericht: Menzis en universiteit Twente ontwikkelen eigen opleiding voor fraudealertheid bij medewerkers

Menzis (onder meer zorgverzekeraars Amicon en Geové) en de Universiteit Twente hebben een opleiding ontwikkeld om medewerkers fraudebewustzijn bij te brengen. Met deze interne opleiding hoopt Menzis de fraudealertheid van haar medewerkers te vergroten. De interne opleiding is een onderdeel van het samenhangende beleid van Menzis om zorgfraude te bestrijden. Mede hierdoor ziet Menzis een sterke groei van het aantal vermoedelijke fraudezaken en zijn medewerkers beter in staat om fraudesignalen op te pakken.

Fraude wordt beter zichtbaar

Roger van Boxtel, directievoorzitter Menzis Zorg: "De groei in het aantal fraudezaken wil niet vanzelfsprekend zeggen dat de fraude toeneemt, je kunt eerder spreken dat de fraude die gepleegd wordt veel beter zichtbaar wordt." Menzis zet vooral sterk in op het voorkomen van fraude en heeft daarom twee fraudecoördinatoren aangesteld. Daarnaast heeft Menzis een extern bureau gevraagd de eigen organisatie door te lichten op fraudebestendigheid. De conclusies van dit onderzoek hebben geleid tot een flinke aanscherping van het beleid. "Hiervoor is het van essentieel belang dat medewerkers fraudesignalen leren herkennen. Daarom hebben we in samenwerking met de universiteit Twente een opleiding ontwikkeld om de fraudealertheid van medewerkers te vergroten," aldus Roger van Boxtel.

Maatregelen blijken effectief

Dankzij de aanscherping van het beleid lukt het Menzis om zorgfraude steeds efficiënter te bestrijden. De materiële controle speelt hierbij een belangrijke rol. Declaraties worden via steekproeven en zogenaamd themaonderzoek gecontroleerd. Bij dit laatste onderzoek ligt de nadruk bijvoorbeeld op bepaalde verstrekkingen of medicijngebruik.

Door een controleparagraaf op te nemen in de overeenkomsten met zorgaanbieders, krijgt Menzis toegang tot dossiers zodra er een vermoeden van fraude is. Er kan dus gericht worden optreden zodra fraudemomenten geconstateerd zijn.

Tenslotte hanteert Menzis sancties zoals de terugvordering van geld en in het uiterste geval zelfs stopzetting van het contract met zorgaanbieders.

De opbrengst van dit beleid heeft in twee jaar geleid tot meer dan een verdubbeling van het bedrag dat is teruggevorderd. Had Menzis over de jaren 2001 en 2002 een bedrag van 421 duizend euro teruggevorderd, in 2003 is dit bedrag gestegen naar ruim 1,2 miljoen euro.

Fraudeprotocol

Net zoals andere zorgverzekeraars heeft ook Menzis het fraudeprotocol van het Verbond van Verzekeraars ondertekend (zie persbericht ZN van 4 mei 2004). Menzis kan hierdoor rekenen op optimale aandacht en medewerking van het Openbaar Ministerie en de Justitiële opsporingsdiensten in geval van opsporing en vervolging van fraude. Voor Menzis geldt dat de individuele en commerciële belangen van de werkmaatschappijen Amicon en Geové geen belemmering vormen voor een krachtige en effectieve aanpak van fraude en criminaliteit.