Vlaamse overheid

Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen, Adelheid Byttebier heeft de resultaten van een onderzoek naar de nood aan een betere afstemming tussen politie en parket en de hulpverlening inzake crisissituaties, bekend gemaakt. Het onderzoek, uitgevoerd door de K.U.L. i.s.m. het welzijnswerk, de gezondheidszorg, de politiediensten en het parket werd mede gesubsidieerd door de provincie Vlaams-Brabant.

Crisishulp of de 24-uren bereikbaarheid en beschikbaarheid van de hulpverlening 7 dagen op 7 is een probleem dat regelmatig opduikt. Politiediensten en hulpverlening verwijten elkaar te vaak niet beschikbaar te zijn op momenten dat ze meest nodig zijn.

Een belangrijke algemene conclusie is dat het samenspel tussen politie en parket enerzijds en hulpverlening anderzijds meestal goed verloopt en een voldoende antwoord biedt op noodsituaties. In minder dan 1% van het totaal aantal meldingen kon de politie geen beroep doen op de hulpverlening. Politiediensten hebben door de jaren heen een ervaring opgebouwd omtrent sociale en relationele probleemsituaties en hebben goede eigen uitgebouwde sociale diensten.

Toch zijn er nog aandachtspunten waar politie en hulpverlening zich in de toekomst op moeten toespitsen. Eén van de conclusies wijst op de wederzijdse onbekendheid van politie, parket en hulpverlening. Vaak liggen misvattingen over taakafbakening of meningsverschillen aan de basis van het wederzijds onbegrip.

Daarnaast zijn een aantal doorverwijsproblemen terug te brengen tot algemene knelpunten in de hulpverlening, zoals een gebrek aan residentiële plaatsen. Wie zorg nodig heeft, verwacht alleen maar dat hij of zij op de juiste manier wordt behandeld. En dat betekent niet dat altijd naar residentiële opvang moet doorverwezen worden of dat men op zoek moet gaan naar hulp die zwaarder is dan noodzakelijk.

info: Harry Vanbuel, woordvoerder van
minister Byttebier - tel. 0475/89 49 25
e-mail: harry.vanbuel@vlaanderen.be

---