Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Voorarrest ontuchtzaak judoleraar verlengd

Het voorarrest van de 38-jarige Amsterdamse judoleraar Richard van D. is gisteren door de raadkamer van de rechtbank met dertig dagen verlengd. De man die eind maart werd opgepakt voor ontucht met vier van zijn minderjarige leerlingen heeft deels bekend. De judoleraar gaf les bij een judovereniging in Amsterdam.

De trainer van de clubs MEO en Judo Ryu in Amsterdams zit sinds eind maart vast op verdenking van ontucht met vier jongetjes. De slachtoffers waren toen de aangifte werd gedaan tussen de 10 en 13 jaar oud. Vier ouders van zijn pupillen hadden aangifte gedaan van voornamelijk het onzedelijk betasten van hun zoontjes door Van D. De zaken zouden zich al jaren geleden hebben afgespeeld. Van D's arrestatie leidde tot grote onrust onder de ouders. Velen konden zich niet voorstellen dat hij schuldig was.

De Amsterdammer was tot zijn aanhouding een gevierd judotrainer. Kinderen die in Amsterdam wilden gaan judoën, werden vaak naar hem doorverwezen. Zijn pupillen sleepten met grote regelmaat prijzen binnen tijdens toernooien. Van D., die getrouwd is en geen kinderen heeft, is al meer dan tien jaar zeer actief in de Amsterdamse judowereld. Hij gaf les en zat in het bestuur bij de verenigingen Judo Ryu en MEO. Ook gaf hij judoles aan kinderen in een buurthuis in Amsterdam-Noord. Van D. was een gewaardeerd scheidsrechter en actief in commissies van de Judobond in Noord-Holland.


---


---

Laatst gewijzigd: 13-05-2004