Erasmus


13-05-04: Aminozuur risicofactor voor osteoporose

Rotterdam 12 mei 2004 - Osteoporose, een ziekte die wordt gekenmerkt door zwakke en poreuze botten, blijkt samen te hangen met een hoog niveau van het aminozuur homocysteine in het het bloed. Dit concluderen onderzoekers van het Erasmus MC (Rotterdam) en het VU Medisch Centrum (Amsterdam) in een artikel dat op 13 mei 2004 verschijnt in het tijdschrift New England Journal of Medicine.

Osteoporose komt vooral voor bij ouderen en leidt tot een verhoogde kans op botbreuken. Mensen met deze aandoening kunnen al een fractuur oplopen door een simpele val in de douche. Osteoporose vormt een groot gezondheidsprobleem, als gevolg waarvan oudere mensen last hebben van pijn, in het ziekenhuis verblijven en beperkt worden in bewegingsvrijheid en kwaliteit van leven. De kosten als gevolg van osteoporose bedragen jaarlijks naar schatting enkele honderden miljoenen euro's in Nederland, en drie miljard euro in Europa.

Over de oorzaken van osteoporose is nog weinig bekend. Bekende risicofactoren zijn een hoge leeftijd, een lage botmassa en een hoog valrisico. Onderzoekers van het Erasmus MC (Rotterdam) en van het VU-Medisch Centrum (Amsterdam) hebben nu in een gezamelijk onderzoek een relatie aangetoond met een hoog homocysteine niveau in het bloed. De onderzoekers hebben bijna 2.500 ouderen onderzocht die deelnemen aan het ERGO onderzoek in Rotterdam of het LASA onderzoek in Amsterdam. Hieruit bleek dat mensen met een hoog homocysteine niveau in het bloed ongeveer een twee keer zo hoog risico hebben op het krijgen van een botbreuk. Dit risico was onafhankelijk van al bekende risicofactoren en betekent dat een hoog homocysteine niveau een nieuwe voorspellende factor is voor het krijgen van een botbreuk.

Homocysteine is een aminozuur dat in het lichaam ontstaat als een soort tussen-product in de stofwisseling. Het is al bekend dat een verhoogd homocysteine niveau een risicofactor is voor hart- en vaatziekten en bij zwangere vrouwen leidt tot een verhoogd risico op een baby met een open rug. Ook is bekend dat het homocysteine niveau omlaag kan worden gebracht door het innemen van foliumzuur. Een foliumzuurrijk dieet of het toedienen van foliumzuur in pilvorm zouden dus goedkope middelen kunnen zijn om, naast hart- en vaatziekten en een open rug, ook osteoporose te voorkomen. Of dit inderdaad zo is zal moeten blijken uit nader onderzoek.