Erasmus


13-05-04: Nieuwe leerstoel "Patiëntenperspectief in de zorg" uniek in de wereld

Rotterdam 13 mei 2004 - Het Fonds PGO fonds voor patiënten-, gehandicaptenorganisaties en ouderenbonden heeft per 1 maart 2004 prof.dr. Margo Trappenburg aangesteld als bijzonder hoogleraar met als opdracht het patiëntenperspectief in de zorg te bevorderen. De leerstoel is gevestigd aan het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam en is uniek in de wereld.

Met het instellen van de leerstoel beoogt het Fonds PGO de theorievorming over het patiëntenperspectief te stimuleren, het patiëntenperspectief een plaats in de universitaire wereld te geven en een ingang te creëren in de (medische) beroepsopleidingen.

Margo Trappenburg studeerde politicologie aan de universiteit van Leiden. Zij promoveerde in 1993 op het proefschrift 'Soorten van gelijk', over medisch-ethische debatten. Sindsdien schreef zij artikelen over onder andere: keuzen in de zorg, de stelselwijziging in de zorg, euthanasie, andere medische beslissingen rond het levenseinde en voortplantingstechnologie. Zij publiceert ook regelmatig over vraagstukken rond immigratie en integratie. Trappenburg schrijft tweewekelijks een column in NRC Handelsblad. Naast haar bijzonder hoogleraarschap bij BMG blijft zij als universitair hoofddocent verbonden aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschappen (UU).