Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Frank Vandenbroucke pleit voor behoud zondagsrust

"We willen er voor zorgen dat mensen ruimte hebben om met elkaar te leven (en niet naast elkaar). En we willen dat buurtwinkels leefbaar blijven en niet weggeconcurreerd worden. In een verouderende samenleving is dat bijzonder belangrijk en daarom vinden wij dat het principe van de zondagsrust niet ter discussie moet worden gesteld."

Dit zegt Minister van Werk en Pensioenen Frank Vandenbroucke vandaag woensdag tijdens een colloquium georganiseerd door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. De minister neemt daarmee duidelijk stelling in het debat over de zondagsrust.

De lezing van Vandenbroucke handelt over de voorbereiding van de vergrijzing, en hij situeert zijn argument in een bredere oproep tot vernieuwend denken over de toekomst van onze arbeidsmarkt. Enkele uittreksels uit de lezing:

"Ik ben ervan overtuigd dat onze arbeidsmarkt soepeler en dynamischer moet worden. In het bedrijfsleven wordt dit gemakkelijk vereenzelvigd met de roep naar `meer flexibiliteit'. Als het gaat over beperkingen op het presteren van overuren, dan denk ik dat er inderdaad argumenten zijn voor meer `flexibiliteit', als men dat zo wil noemen. Maar als het gaat over de zondagsrust, dan denk ik dat er in de vergrijzende samenleving ernstige argumenten zijn tégen het opheffen van de zondagsrust. En als men dan toch wil spreken over flexibiliteit, dan denk ik dat er met name veel meer flexibiliteit nodig is in de manier waarop we omspringen met talenten en kennis van mensen. Wat dat laatste betreft, is onze arbeidsmarkt wezenlijk conservatief. Zoals er meer soepelheid nodig is ten voordele van buitenhuiswerkende ouders van kleine kinderen. Steriele debatten `voor of tegen flexibiliteit' gaan ons dus niet vooruit helpen. We zullen een nieuwe woordenschat moeten zoeken. We zullen ook moeten durven experimenteren."

"Vanaf 2010 zal de beroepsbevolking als gevolg van de vergrijzing dalen. Enigszins lapidair gesteld zal dit betekenen dat we met minder mensen, meer werk zullen moeten gaan verzetten, in de veronderstelling dat de werkgelegenheid blijft groeien. Dit betekent tevens dat de logica van een aantal maatregelen uit de jaren '80 en '90 niet meer opgaat. Vandaar dat ook een aantal opvattingen over de arbeidsmarkt moeten wijzigen. Wil dat dan zeggen dat we het bord moeten schoonvegen en pleiten voor deregulering inzake arbeidstijden? Wil dit zeggen dat we de mensen gaan vertellen, werk maar 's zondags en werk maar 's nachts? Neen. Dat zou niet alleen niet slim zijn, maar sociaal zelfs contraproductief. We wensen net een zeker gemeenschappelijk ritme in de samenleving, omdat dit er voor zorgt dat mensen ruimte hebben om met elkaar te leven (en niet naast elkaar). In een vergrijzende samenleving is het bovendien belangrijk om buurtwinkels leefbaar te houden, en dus het principe van de zondagsrust niet ter discussie te stellen - want kleine winkeliers gaan anders ten onder aan de concurrentiestrijd. Wat ik wel zeg is dat we de gangbare recepten uit het verleden, moeten durven opfrissen. Wat ik wil zeggen is dat we van een aantal vastgeroeste opvattingen over de arbeidsmarkt moeten trachten te ontroesten, ook en vooral in de hoofden van de mensen." back