Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Kathleen Van Brempt en Monica De Coninck bezoeken Stuivenbergziekenhuis naar aanleiding van de Internationale Dag van de Verpleging

Verpleegkundigen zijn meer emotioneel en lichamelijk belast dan de gemiddelde werknemer. Dat blijkt uit de DIOVA-databank die een aantal welzijnsaspecten van het beroep van verpleegkundige vergelijkt met die van de gemiddelde Belgische werknemer. "Preventie is in zo'n beroep dus cruciaal," dat stelden Kathleen Van Brempt, staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie en Welzijn op het werk en Monica De Coninck, voorzitter van het OCMW Antwerpen tijdens een bezoek aan het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen vandaag. Ze deden dit naar aanleiding van 12 mei, de Internationale Dag van de Verpleging.

The International Council of Nurses viert op 12 mei `the International Nurses Day'. Dit jaar heeft de dag als thema `Working with the poor ; Against poverty'. Kathleen Van Brempt en Monica De Coninck kozen het Stuivenbergziekenhuis uit om deze internationale dag te vieren. Er werken 500 verpleegkundigen en 100 verzorgenden in het Stuivenbergziekenhuis en het Sint-Erasmusziekenhuis samen. Met enkele van hen gingen Kathleen Van Brempt en Monica De Coninck op ronde, onder andere in de spoedafdeling, en hadden zij een gesprek over hun welzijn op het werk.

Verpleegkundigen en hun welzijn op het werk

In 2000 waren 65.383 verpleegkundigen actief in Vlaanderen. Dit betekent ongeveer 11 verpleegkundigen op 1000 inwoners. 61% van de verpleegkundigen (39.900) werkt in ziekenhuizen, 18% in de thuiszorg, 17% in ouderenvoorzieningen, 2% in de kinderopvang. Ongeveer de helft van de verpleegkundigen in ziekenhuizen werkt deeltijds. Verpleegkunde is een knelpuntberoep. Uit een enquête van de Katholieke Hogeschool Limburg blijkt dat 97% van alle afgestudeerde A1-verpleegkundigen binnen de 6 maanden werk hebben. De vraag naar verpleegkundigen zal de volgende jaren trouwens nog stijgen wegens de vergrijzing.

Reden genoeg om te `investeren' in deze beroepsgroep. Welzijn op het werk is één van de elementen die verpleegkundigen aan het werk kan houden en die nieuwe mensen voor het beroep kan warm maken. Vandaag blijft vooral de lichamelijke en emotionele belasting van de job heel wat zwaarder dan deze van de gemiddelde werknemer. Op een aantal vlakken is de job van verpleegkundige aantrekkelijker. Onder andere wat betreft de mogelijkheden om iets te leren van en door de job.

Vanaf 1 juli 2004: proefproject voor de ruggen van verpleegkundigen

68% van de verpleegkundigen geeft aan geconfronteerd te worden met fysisch belastende arbeidsomstandigheden. Eén van de belangrijkste lichamelijke problemen zijn de rugproblemen. Van de 65.000 verpleegkundigen zijn er 10% minstens eenmaal per jaar afwezig omwille van rugklachten. Bij 3,15% duurt het ziekteverzuim minstens vier weken. Vandaag blijven die mensen in de ziekte-uitkering hangen, worden zij ontslagen, verlaten zij de job of hervatten ze het werk na herstel op dezelfde slechte manier waardoor ze vaak hervallen.

Daarom start het Fonds voor Beroepsziekten vanaf 1 juli 2004, op initiatief van Kathleen Van Brempt en minister van Werk Frank Vandenbroucke, een proefproject. Verpleegkundigen in ziekenhuizen en rustoorden met ernstige rugproblemen, die minstens 4 weken ziekteverlof vereisen, krijgen een gratis revalidatiebehandeling. De werkgever zal ook gratis ergonomisch advies krijgen om rugproblemen zoveel mogelijk te vermijden. Als dit proefproject positief wordt geëvalueerd, zal het uitgebreid worden naar andere doelgroepen. back