Ingezonden persbericht


Subsidie voor houtwallen, hakhoutbosjes, hagen, moerasstroken en erfbeplanting.

De subsidieregeling voor herstel en aanleg van landschapselementen is opnieuw opengesteld. Tot 1 september kunnen particulieren, boeren en verenigingen in het buitengebied van Noord-Holland een subsidieaanvraag indienen bij Landschap Noord-Holland. Het accent van de regeling ligt dit jaar op achterstallig onderhoud van hakhoutbosjes, realisatie fijnmazige ecologische verbindingszones en herstellen van de beplanting na verwijdering van zieke iepen. Landschap Noord-Holland voert de Subsidieregeling Landschapselementen uit in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Veel landschapselementen hebben in de loop van de tijd hun oorspronkelijke functie verloren en zijn verwaarloosd of zelfs verdwenen. Het landschap is daardoor een stuk eentoniger geworden. De Subsidieregeling Landschapselementen, die nu drie jaar bestaat, is bedoeld om het karakteristieke landschap van Noord-Holland te versterken en te behouden.

Elk jaar stelt de provincie een aantal speerpunten vast die dat jaar extra aandacht krijgen. Deze elementen maken in dat jaar een grotere kans om gesubsidieerd te worden dan andere elementen. Een van de speerpunten van dit jaar is de realisatie fijnmazige ecologische verbindingszones. Het gaat daarbij om lijnvormige (streekeigen) landschapselementen, zoals rietkragen, moerasstroken, natuurlijke oevers, hagen en houtwallen. De andere speerpunten zijn: achterstallig onderhoud van hakhoutbosjes en iepenbeplantingen in gemeenten waar iepziekte een groot probleem is. Laatstgenoemd speerpunt betreft het herstellen van de beplanting na verwijdering van de zieke iepen.

Ook andere elementen komen voor subsidie in aanmerking, zoals knotbomen, windsingels, fruitbomen, leibomen, poelen, duinrellen, tuinwallen en bomenrijen.

Agrarische natuurverenigingen weten de weg inmiddels wel te vinden naar Landschap Noord-Holland. Individuele boeren hebben tot nog toe minder belangstelling voor de regeling. Landschap Noord-Holland roept hen dan ook op om een aanvraag in te dienen. Belangstelling van individuele particuliere eigenaren voor de regeling is er zeer zeker. Zij maken echter meer kans op subsidie wanneer zij in groepsverband een aanvraag indienen. Een voorbeeld is het houtwallenproject in Zijpe dat door de regeling is gehonoreerd. Zo'n 18 buurtbewoners hebben gezamenlijk een deel van de houtwallen langs de Korte Ruigeweg in ere hersteld.

Wilt u informatie over de regeling, kijk dan op de website www.landschapnoordholland.nl of bel Landschap Noord-Holland, telefoon 0251 - 66 22 44.


---

Informatie voor de pers:

Ingesloten treft u een foto aan om bij het artikel te plaatsen. Suggestie fotobijschrift: Een natuurvriendelijke oever in Assendelft, aangelegd met geld van de Subsidieregeling Landschapselementen.

Wanneer u een hoge resolutiebeeld wilt, kunt u contact opnemen met Johan Stuart, tel. 0251-362747 of met Ilse Miedema tel 0251 -66 22 54 (bereikbaar op ma t/m do, met uitzondering van maandag 17 mei).

Wilt u meer informatie over de regeling neem dan contact op met Ilse Miedema, voorlichter Landschap Noord-Holland, tel 0251 -66 22 54, e-mail i.miedema@landschapnoordholland.nl

Dit bericht werd verstuurd door:
Ilse Miedema
_____________________________
Voorlichter Landschap Noord-Holland
Postbus 257, 1900 AG Castricum
Doorkiesnummer 0251 - 66 22 54
Fax 0251 - 67 35 59

Voor meer informatie, kijk op www.landschapnoordholland.nl