Gemeente Assen


Bezoekadres
Noordersingel 33
9401 JW Assen

Postadres
Postbus 30018
9400 RA Assen

Telefoon
0592-366911


Voorzieningenpakket minima blijft intact

Ondanks de bezuinigingen en de beperkingen die de rijksoverheid gemeenten oplegt, kiest de gemeente Assen ervoor het voorzieningenpakket van het minimabeleid intact te houden. Dit blijkt uit de uitgangspunten voor het minimabeleid. Het nieuwe beleid houdt meer rekening met individuele omstandigheden, voorkomt zo veel mogelijk de armoedeval en kent een efficiënte uitvoering.

Met de invoering van de Wet Werk en Bijstand hebben gemeenten minder mogelijkheden voor het bestrijden van achterstanden. Het verstrekken van categorale bijzondere bijstand en eenmalige uitkeringen is niet langer mogelijk. Tegelijkertijd stelt de regering minder middelen beschikbaar voor de bijzondere bijstand. Met het nieuwe minimabeleid speelt de gemeente Assen in op deze ontwikkelingen.

De regeling kwijtschelding van gemeentelijke lasten blijft in het nieuwe beleid bestaan voor dezelfde doelgroep. Mensen met een minimuminkomen kunnen een beroep blijven doen op de bijzondere bijstand. Wel wordt als voorwaarde gesteld dat mensen tenminste drie jaar een inkomen op het sociaal minimum hebben. Hiermee wil de gemeente de armoedeval tegengaan. De collectieve ziektenkostenverzekering is ook in het nieuwe beleid beschikbaar. Door deze aanvullende verzekering kunnen uitkeringsgerechtigden zich goedkoper verzekeren. Bovendien vermindert hierdoor het beroep op de bijzondere bijstand. De reductieregeling blijft gehandhaafd. Wel geldt hiervoor een aantal beperkingen. Zo komt er een maximum vergoeding per gezin en worden de inkomenseis aangescherpt. Het nieuwe beleid heeft geen gevolgen voor de schuldhulpverlening.

Om mensen met een minimuminkomen bij de samenleving betrokken te houden zet de gemeente het instrument sociale activering in. Het gaat om vrijwilligerswerk en cursussen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De benodigde kosten hiervoor komen uit het budget voor reïntegratie.