Gemeente Amsterdam

Wetenschap op Wielen
NEMO brengt bèta en techniek naar basisschool
13 mei 2004 - NEMO
Nationaal science center NEMO komt met een nieuw project dat bèta en techniek op speelse wijze introduceert bij de groepen 5 tot en met 8 van de basisschool. Het project heet Wetenschap op Wielen en brengt wetenschap, natuur en techniek letterlijk in de klas.

Drie educatief medewerkers fietsen vanaf 17 mei aanstaande kris kras door Amsterdam op een mobiel NEMO-gebouw. Zij zijn met speels lesmateriaal op weg naar basisscholen, die zich inmiddels massaal hebben aangemeld voor het interactieve lesprogramma. Wetenschap op Wielen bewijst nu al in een grote behoefte te voorzien.

Aanleiding voor het project is het tekort aan bèta- en techniekonderwijs op de basisschool. Dit terwijl kinderen van nature juist op jonge leeftijd grote interesse tonen voor de wereld om hen heen. Ze willen onderzoeken hoe alles werkt en kunnen zo gefascineerd raken door wetenschap en techniek. Deze potentiële fascinatie moet volgens NEMO veel beter worden benut om zo de EU-doelstelling te realiseren die uitgaat van een 15% grotere uitstroom van kenniswerkers in 2010. Al zeven jaar laat NEMO bezoekers in haar gebouw spelenderwijs kennismaken met wetenschap en technologie. Wetenschap op Wielen is het eerste project waarmee het science center haar gebouw verlaat en naar de scholen toegaat.

De bakfiets met de educatieve medewerkers

Landelijke uitrol

Het project is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en ontvangt voor een periode van zestien maanden financiële steun van de gemeente Amsterdam. Daarom is Wetenschap op Wielen vooralsnog alleen toegankelijk voor basisscholen in de hoofdstad. Het is echter de ambitie van NEMO om het project landelijk uit te rollen. Daartoe is het science center in gesprek met diverse partijen om de mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken.

Opbouw lessen

De scholen kunnen uiteindelijk kiezen uit vier thema's: `Geluid', `Voeding', `Water' en `Stenen & Mineralen'. Per thema worden drie lessen gegeven. NEMO ontwikkelde hiervoor een eigen onderwijsvorm en produceert speels lesmateriaal dat aansluit op de jonge doelgroep. De eerste les is op school. Educatief medewerkers van NEMO geven daar een interactieve introductieles. De tweede les vindt plaats bij NEMO; de derde (afsluitende) les is weer op school waar de leerlingen het lesprogramma afsluiten met een slotopdracht.

Tot de zomer bijna volgeboekt

Wetenschap op Wielen start met de lessenserie over het thema `Geluid', gericht op de groepen 7 en 8 van de basisschool. Deze lessen zijn op basis van een mailing tot de zomervakantie zo goed als volgeboekt. Dit succes binnen een zeer korte tijd toont aan dat er bij leerkrachten grote behoefte bestaat aan laagdrempelig en betaalbaar natuur- en techniekonderwijs. De scholen betalen EUR 2,- per leerling, inclusief vervoer en het bezoek aan NEMO. In september 2004 start het science center met de lessen over de andere thema's, waarvan twee zich richten op de groepen 5 en 6.

Over NEMO

NEMO spant zich reeds sinds haar oprichting in 1997 in om kinderen al op jonge leeftijd te fascineren voor wetenschap en technologie. In april ontving NEMO haar twee miljoenste bezoeker. Bijna de helft daarvan bestaat uit kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar. Steeds meer kinderen en jongeren komen in schoolverband naar NEMO. In 2003 steeg het aantal bezoekers uit het Primair Onderwijs met 27%, terwijl het bezoek uit het Voortgezet Onderwijs met 43% toenam.

© Gemeente Amsterdam