Artsen zonder Grenzen


Coalitiemacht brengt humanitaire hulp in Afghanistan in gevaar donderdag 13 mei 2004

De afgelopen weken hebben coalitietroepen pamfletten verspreid in het zuiden van Afghanistan waarin de bevolking wordt opgeroepen informatie over de Taliban, Al Qaida en Gulbaddin aan hen door te geven. Dit is nodig om de humanitaire hulpverlening te kunnen voortzetten. De pamfletten, met een foto van een Afghaans meisje dat een zak tarwe draagt, zijn een duidelijke poging om de humanitaire hulp in te zetten voor militaire doeleinden. De coalitie schendt daarmee op onaanvaardbare wijze de humanitaire beginselen.

Artsen zonder Grenzen verwerpt elk verband tussen het verlenen van humanitaire hulp en samenwerking met de coalitietroepen. Geheel in lijn met de humanitaire beginselen tracht Artsen zonder Grenzen hulp te bieden aan mensen in Afghanistan ongeacht hun politieke overtuiging of hun banden met politieke of militaire groeperingen. Opzettelijk een link leggen tussen humanitaire hulp en militaire doeleinden maakt humanitarisme tot een loos begrip. Het zal er uiteindelijk toe leiden dat de meest behoeftige Afghanen niet de hulp krijgen die zij zo dringend nodig hebben en dat de hulpverleners onder vuur komen te liggen,aldus Nelke Manders, hoofd van de missie van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan.

Wanneer hulpverlening en militaire doeleinden niet meer duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn, zal het klimaat van verdachtmakingen en geweld tegen gewone burgers in nood en de hulpverleners die hen trachten te helpen alleen maar verergeren, zoals nu al het geval is in het zuiden van Afghanistan. Na de recente aanvallen op hulpverleners maakt Artsen zonder Grenzen zich ernstig zorgen dat deze pamfletten de gevaren voor de hulpverlening in Afghanistan alleen maar doen toenemen.
De aanvallen op hulpverleners zijn misdaden die in de krachtigste bewoordingen moeten worden veroordeeld. Door hulp onderdeel te maken van de confrontatie werken de coalitietroepen mee aan het ondermijnen van de hulpverleningsmogelijkheden in Afghanistan.

Manders: Humanitaire hulp mag maar één doel hebben: verlichting van het lijden. Als hulpverlening in dienst wordt gesteld van politieke of militaire doeleinden, zal zij ook ten prooi vallen aan het geweld dat Afghanistan teistert.

Vertegenwoordigers van de coalitie en van de Amerikaanse regering proberen al sinds het begin van de operatie Enduring Freedom de humanitaire hulpverlening in Afghanistan in te lijven door militairen in te zetten onder het mom van humanitaire hulp en hulporganisaties te omschrijven als force multipliers (versterkers van de kracht van de VS). Met de verspreiding van de pamfletten hebben ze het onafhankelijke en neutrale karakter van de humanitaire hulpverlening verder aangetast.

Als onafhankelijke humanitaire hulporganisatie houdt Artsen zonder Grenzen vast aan het hoofdbeginsel van humanitaire actie: onvoorwaardelijke hulpverlening aan mensen in nood ongeacht hun politieke of militaire betrokkenheid.
Het is de verantwoordelijkheid van alle partijen in het conflict om onbelemmerde humanitaire hulpverlening toe te staan en de veiligheid van hulpverleners en de bereikbaarheid van mensen in nood te waarborgen. Door hulpverleners als doelwit te kiezen, de toegang tot mensen in nood te belemmeren of te trachten de hulpverlening te manipuleren en onderdeel te maken van militaire of politieke doeleinden, ondermijnen partijen in het conflict de humanitaire hulpverlening. Zij tonen bovendien hun minachting voor de menselijke waardigheid in tijden van oorlog en hun bereidheid om de Conventie van Genève naast zich neer te leggen.

Artsen zonder Grenzen doet een beroep op alle betrokken partijen om de elementaire waardigheid en nood te erkennen van gewone mensen die verwikkeld zijn geraakt in dit gewelddadige conflict en om de noodzakelijke neutraliteit en onpartijdigheid van het humanitaire werk en van degenen die het uitvoeren te respecteren en te bevorderen, ten behoeve van de Afghaanse bevolking in nood.

Kenny Gluck
Directeur Operaties

---