Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS/2004/073

Den Haag,13 mei 2004

Interventieteam treft 18 illegalen aan bij controle

Het Interventieteam Warehouses heeft dinsdag bij een controle 18 illegale arbeidskrachten aangetroffen. De illegalen waren hoofdzakelijk afkomstig uit West-Afrika. Ook ontbrak bij 9 Poolse arbeidskrachten de vereiste tewerkstellingsvergunning. De controle vond plaats in Zeeland bij een bedrijf dat onder meer tuinbouwproducten produceert en verpakt. Tegen de eigenaar van het bedrijf is proces-verbaal opgemaakt door de Arbeidsinspectie. De Vreemdelingendienst heeft de illegalen aangehouden.

De arbeidskrachten waren via uitzendbureaus werkzaam voor het bedrijf. Ook tegen de uitzendbureaus wordt proces-verbaal opgemaakt vanwege illegale tewerkstelling.

Daarnaast zijn bij deze uitzendbureaus direct onderzoeken ingesteld door de Belastingdienst en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) met het doel naheffingsaanslagen loonbelasting en navorderingsnota's premies werknemersverzekeringen op te leggen en te incasseren.

Interventieteams zijn opgericht op initiatief van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Wijn van Financiën. Ze worden ingezet om belasting- en premiefraude, uitkeringsfraude en illegale tewerkstelling tegen te gaan.

Het Interventieteam Warehouses is een samenwerkingsverband van de Belastingdienst, Arbeidsinspectie en UWV en opereert in Zeeland en West-Brabant. Het interventieteam controleert plaatsen waar goederen worden ingepakt, verpakt of omgepakt of bedrijven met een gelijkwaardig karakter, zogenaamde warehouses.

Bij deze controle werd ook samengewerkt met de politie Zeeland, gemeentelijke sociale diensten en de Koninklijke Marechaussee.