Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2004/1404
datum
13-05-2004

onderwerp
Identificatie honden en katten
TRC 2004/2029

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u de antwoorden op de vragen van het kamerlid Van Velzen (SP), inzake de identificatie van honden en katten in het kader van het Honden- en kattenbesluit 1999 (HKB), ingezonden 9 april 2004.

datum
13-05-2004

kenmerk
DL. 2004/1404

bijlage

1
Kunt u aangeven waarom u het verplicht identificeren met chip of tatoeage van honden en katten heeft afgeschaft?

Teneinde het HKB te verlichten op het punt van administratieve lasten en uitvoeringslasten, heb ik de houders van inrichtingen waar honden en katten bedrijfsmatig worden gehouden, vrijgesteld van de ingevolge artikel 20 van het HKB voorgeschreven wijze van identificeren van honden en katten door middel van een chip of tatoeage. Deze vrijstelling is in lijn met mijn brief d.d. 9 februari 2004, Kamerstuk 2003-2004, (TK 28 286, nr. 6), waarin ik u deze aanpak heb aangekondigd.

2
Deelt u de mening dat het niet meer verplichten van identificatie de controle op illegale handel en illegaal fokken ernstig bemoeilijkt, zo niet onmogelijk maakt? Zo neen, waarom niet?

De identificatieplicht van bedrijfsmatig gehouden honden en katten blijft in het HKB bestaan, met dien verstande dat de beheerder de identificatie en de registratie zelf vorm mag geven. De identificatieplicht is gekoppeld aan het register van inentingsbewijzen (artikel 21, vijfde lid en artikel 26 eerste lid van het HKB) dat de bedrijfsmatige inrichting voorhanden dient te hebben. De beheerder zal er voor zorg dienen te dragen dat het inentingsbewijs gekoppeld kan worden aan het individuele dier.

3
Kunt u aangeven op welke wijze u nu de controle op de illegale handel en het illegale fokken gaat vormgeven?

In het opsporen van illegale handel en het illegale fokken treedt geen verandering op en zal op dezelfde wijze geschieden als voorheen, bijvoorbeeld door op te treden naar aanleiding van meldingen, misstanden en klachten van derden. De in het HKB aangewezen controlerende instellingen zullen hiervoor zorgdragen.

4
Bent u bereid een gesprek te initiëren met de
Dierenbeschermingsorganisaties over deze kwestie? Zo neen, waarom niet?

Met vertegenwoordigers van de Dierenbescherming heeft reeds een gesprek over deze kwestie plaatsgevonden.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Identificatie honden en katten (PDF-formaat, 34 kB)


---