Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2004/1439
datum
13-05-2004

onderwerp
Vragen van Van Velzen (SP) inzake de slachtpremies (2030413240) (TRC 2004/2035

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op vragen gesteld door het lid Van Velzen (SP) inzake de slachtpremies.

datum
13-05-2004

kenmerk
DL. 2004/1439

bijlage

1
Deelt u de mening dat het tot de verantwoordelijkheden van de regering behoort om te bewaken dat de subsidies die worden verstrekt op effectieve en efficiënte wijze bijdragen aan het doel waarvoor deze subsidies zijn ingesteld, alsmede om in te grijpen in de subsidieverstrekking indien deze niet doeltreffend is? Zo neen, waarom niet?

Ja, echter het betreft hier communautair recht, waarbij de verantwoordelijkheid van de lidstaat vooral bestaat uit het adequaat en punctueel uitvoeren van de Europese regelgeving. Ingrijpen in de subsidieverstrekking kan niet zomaar, omdat hiermee de correcte uitvoering van het Europese recht wordt belemmerd.

2
Kunt u aangeven op welke wijze u deze verantwoordelijkheid naleeft bij de verstrekking van de kalverslachtpremies, wetende dat deze premies door de integraties contractueel opgeëist worden?

De inkomenssteun wordt uitgekeerd aan de communautair bepaalde rechthebbende, namelijk de kalverhouder. Wat de kalverhouder vervolgens met de ontvangen premie doet, is zijn eigen zaak.

3
Deelt u de mening dat de kalverslachtpremieregeling tot doel heeft 'rundveehouders gedeeltelijk te compenseren voor inkomensdaling'? 1) Zo neen, waarom niet?

Ja.

4
Kunt u met cijfers over de inkomensontwikkeling in de kalverhouderij van de afgelopen 10 jaar aangeven in hoeverre de slachtpremies bijdragen aan het doel waarvoor zij zijn ingesteld?

Nee, dat kan ik niet precies aangeven. Het is mij niet bekend op welke wijze de integraties de slachtpremie verdisconteren in de contractvergoeding.
De inkomensontwikkeling wordt in onderstaande tabel in beeld gebracht op basis van eerder gepubliceerde resultaten van groepen bedrijven (zie onder andere Landbouw Economisch Bericht 2003). Het betreft hier de inkomens van gespecialiseerde vleeskalverhouders met contractproductie.

Resultaten (x 1.000 euro per ondernemer) van vleeskalverenbedrijven met contractproductie (witvlees)
1996/97 1997/98 1998/99 1999/00 2000/01 2001( r) 2002( r) Gezinsinkomen uit bedrijf 16,1 23,7 23,5 24,2 23,3 20,0 17,0 Bron: Bedrijven-Informatienet van het LEI.

Uit deze tabel blijkt dat de inkomens de afgelopen drie jaar zijn gedaald. Zoals u weet, is de kalversector de afgelopen drie jaar geteisterd door een aantal ziekteuitbraken (BSE en MKZ). Het effect hiervan is naar mijn mening van grotere invloed geweest op de inkomensontwikkeling dan de daling van de interventieprijs voor rundvlees met daaraan gekoppeld de introductie van de slachtpremie.

5
Kunt u aangeven wat de aanleiding was voor de Europese Commissie om u te vragen naar informatie over het uitkeren van kalverslachtpremies in Nederland? 2)

De Europese Commissie had een klacht ontvangen 'over de voorwaarden die de Nederlandse Kalverintegraties opleggen aan de producenten van kalveren die met hen een contract hebben gesloten'. Kern van de vraag van de Commissie was 'of de slachtpremie uitsluitend wordt betaald aan producenten die een bedrijf hebben en beheren dat geschikt is voor het houden van runderen (in het onderhavige geval kalveren), dan wel of ook kalverintegraties aanspraak op betaling van deze premie kunnen maken.'
In het antwoord aan de Europese Commissie is aangegeven 'dat uitsluitend premie wordt betaald aan de producenten. Aan kalverintegraties wordt derhalve geen slachtpremie uitbetaald.'

6
Op welke termijn kunt u de Kamer informeren over het besluit en de overwegingen van de mededingingsautoriteit om al dan niet over te gaan tot onderzoek naar de machtspositie van de integraties? 2)

Navraag bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geleerd dat er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn voor overtredingen van de Mededingingswet door de integraties. De NMa ziet daarom nu geen aanleiding om een onderzoek in te stellen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

1) www.hetlnvloket.nl; §1.1 'van het 'Toelichtingsboekje Slachtpremieregeling volwassen runderen'.
2) Aanhangsel-Handelingen nr. 1339, vergaderjaar 2003-2004.

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Vragen van Van Velzen (SP) inzake de slachtpremies (2030413240) (PDF-formaat, 43 kB)


---