CDA

Speeches
CDA
13-05-04

Maxime Verhagen over de resultaten van twee jaar Balkenende

Maxime Verhagen heeft tijdens CDA Plaza Europa in Zeeland over de resultaten van twee jaar Balkenende gesproken.

Verhagen stelde dat er sinds het aantreden van het eerste kabinet-Balkenende al veel is bereikt.


1. De herziening van de WAO is gereed. Op dat onderdeel is er zelfs een akkoord met sociale partners.

2. Het voorstel voor een nieuw en effectief zorgstelsel ligt klaar. Het eerste debat in de Tweede Kamer is al gevoerd.
3. Er is een spoedwet wegverbreding aangenomen, waarmee zonder procedureel oponthoud overal in het land spitsstroken worden aangelegd.

4. Veel maatregelen zijn genomen die eerst vanwege privacy (ook door de VVD) werden tegengehouden: preventief fouilleren, identificatieplicht, DNA als bewijsmateriaal, twee op 1 cel, aanpak veelplegers.

5. Van het integratiebeleid is eindelijk werk gemaakt. Een keuze voor Nederland is geen vrijblijvende meer: inburgeringscursussen zijn verplicht, het beheersen van de taal is een vereiste, gezinshereniging en -vorming zijn aangescherpt.

6. De opgelegde gelijkheid en regelzucht in het onderwijs wordt teruggedrongen door meer differentiatie in basisvorming en studiehuis en meer vrijheid voor de scholen zelf.

Bovendien:

* staat van de doelstelling om 25% minder regels te hebben al 18% in de stijgers.

* is voor het eerst de omvang van overheidspersoneel kleiner geworden, is de externe inhuur gedaald en daalt het ziekteverzuim.
* zijn de wachtlijsten in de zorg fors gedaald en is er geen nijpend probleem meer.

* is er een kort regeerakkoord, dualisme en geen standaard torentjesoverleg.

* staan waarden en normen volop op de agenda van de samenleving. Kortom: geen wonder dat men over imago begint, want op de inhoud kan men het niet winnen!

Verhagen erkende dat er nog veel te doen is, want de economische situatie en de aankomende vergrijzing stellen ons voor de opdracht om ons land ook op de toekomst voor te bereiden. Daarom moeten we zuinig met de overheidsgelden omgaan, zodat we de rekening niet naar onze kinderen doorschuiven. Moeten we hervormingen nemen die onze zorg en sociale zekerheid op termijn toegankelijk en betaalbaar houden. We beseffen dat we nog midden in die verbouwing zitten en mensen niet direct staan te juichen om maatregelen die offers van hen vergen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we in 2007 de resultaten kunnen laten zien van deze noodzakelijke maatregelen. Dat we door loonmatiging en gezonde overheidsfinanciën straks weer sterker uit deze economische situatie komen.