Gemeente Tilburg

13-5-2004
Tweede burgerjaarverslag afgerond

Het college heeft het Burgerjaarverslag 2003 goedgekeurd. Dit is het tweede burgerjaarverslag dat de gemeente Tilburg heeft gemaakt. Sinds de invoering van de dualisering in 2002 is de burgemeester verplicht om jaarlijks te rapporteren over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en de kwaliteit van de burgerparticipatie. Sinds het overlijden van Johan Stekelenburg is wethouder Els Aarts loco-burgemeester en vanuit die rol is zij verantwoordelijk voor het Burgerjaarverslag 2003.

In het burgerjaarverslag wordt verslag gedaan van de burgerparticipatie (inspraak, referendum, burgerinitiatief), dienstverlening, klachten en bezwaarschriften.
Speciale aandacht in het burgerjaarverslag over 2003 is er voor het overlijden van Johan Stekelenburg omdat toen de brede betrokkenheid van de burgers van Tilburg met het gemeentebestuur zo duidelijk naar voren kwam. Ook de totstandkoming van het rapport over de sociale (on)veiligheid in Tilburg van de commissie Veilig Samenleven, waarbij burgers en organisaties in de stad werden betrokken, krijgt extra aandacht.
Wat verder bleek is dat in 2003 de behandeltijd van klachten bij het Centraal Meldpunt is afgenomen en dat het aantal klachten (over klantbejegening, fouten, precedures) is teruggelopen van 268 in 2002 naar 231 in 2003. Twee klachten zijn vorig jaar voorgelegd aan de Nationale Ombudsman; beide procedures lopen nog.

Het Burgerjaarverslag 2003 wordt besproken door de leden van de commissie Modern Bestuur op 28 juni. Het verslag is bedoeld als verantwoording aan de raad. Op 12 juli wordt het aan de raad aangeboden.
Op de Gemeentepagina in de Tilburgse Koerier worden binnenkort de belangrijkste onderdelen uit het verslag opgenomen. Op deze manier hoopt de gemeente dat een breed publiek kennisneemt van de verslaglegging. Vorig jaar werd het burgerjaarverslag uitgegeven in een brochure. Omdat de belangstelling vanuit de bevolking beperkt was en vanwege de bezuinigingen, is ervoor gekozen dit jaar geen brochure uit te geven. Belangstellenden kunnen de tekst wel opvragen en men kan het totale burgerjaarverslag terugvinden op de internetsite van de gemeente.