SAP

integratie SAP NetWeaver en Microsoft .NET

Verdere integratie SAP NetWeaver en Microsoft .NET

New Orleans - May 13, 2004 - Microsoft en SAP hebben tijdens SAPPHIRE in New Orleans, SAP's internationale gebruikerscongres, bekendgemaakt dat ze hun jarenlange relatie gaan intensiveren door verdere integratie van Microsoft .NET en SAP NetWeaver. De twee ondernemingen hebben een gedetailleerde route uitgestippeld die ertoe moet leiden dat gebruikers hun SAP applicaties en technologieën beter kunnen laten samenwerken met Microsoft .NET. Zo kunnen ontwerpers die Microsoft Visual Studio .NET gebruiken optimaal toegang krijgen tot SAP NetWeaver functionaliteit. Daarnaast kunnen SAP oplossingen en het Microsoft Office System beter met elkaar samenwerken. Door ondersteuning van standaard Webserver-integratietechnieken zijn bedrijfsgegevens snel, eenvoudig en goedkoop te integreren. Betere toegang tot de bedrijfsinformatie levert een hogere productiviteit en leidt tot een betere bedrijfsvoering.

Microsoft en SAP zijn al meer dan tien jaar partners op het gebied van bedrijfsoplossingen. Door een verdere integratie van Microsoft .NET en SAP Netweaver bevestigen beide organisaties de intentie hun klanten te ondersteunen in het beschermen, integreren en uitbouwen van hun investeringen in Microsoft- en SAP oplossingen.

"Het grote succes van SAP NetWeaver is een bewijs dat klanten, partners en analisten de visie van SAP delen en dat de tijd is aangebroken voor software gebaseerd op een Enterprise Services Architecture", aldus Henning Kagermann, Chairman en CEO van SAP AG. "Het open SAP NetWeaver integratie- en applicatieplatform geeft ondernemers extra flexibiliteit doordat ze kunnen werken met krachtige en bekende tools als Microsoft Office en technologieën als Microsoft .NET. De verdere technische integratie van SAP en Microsoft zal de mogelijkheden van Webservices aanzienlijk uitbreiden."

"Ieder bedrijf zoekt naar mogelijkheden om mensen, informatie en processen met elkaar te verbinden, om een groter inzicht te verkrijgen in de markt, sneller te kunnen reageren dan hun concurrenten en klanten beter te kunnen bedienen", aldus Bill Gates, Chairman en Chief Software Architect van Microsoft. "Door Webservices in te zetten om de bedrijfskritische informatie en processen in SAP NetWeaver te koppelen aan de kracht en productiviteit van Microsoft .NET leveren we de klanten een sleutel tot succes."

Puntsgewijs
Beide bedrijven hebben aangegeven welke technische en organisatorische zaken ze de komende tijd in het kader van de samenwerking zullen uitvoeren.

Technologisch

* SAP start deze zomer met een bèta-programma voor ontwikkelaars gericht op het gebruik van SAP Enterprise Portal SDK voor Microsoft .NET. SAP komt in augustus met een nieuwe versie van SAP .NET Connector (Verzie 2.0).

* SAP ondersteunt Visual Studio .NET door toetreding tot het Visual Studio Industry Partner programma.

* De volgende versie van SAP NetWeaver ondersteunt geavanceerde Webservices protocols. Hierdoor is betrouwbare uitwisseling mogelijk met Microsoft .NET-technologie.

* SAP NetWeaver ondersteunt de Microsoft Smart Client Technology.
* Microsoft levert `repository' managers voor integratie tussen SAP NetWeaver, Microsoft Exchange en Microsoft Windows SharePoint Services. Deze zijn naar verwachting begin 2005 beschikbaar.

Organisatorisch

* Gezamenlijke bemanning van het Collaboration Technology Support Center.

* Gezamenlijke verkoop en marketing van SAP oplossingen op het Microsoft-platform.

* Als onderdeel van de samenwerking zijn er afspraken gemaakt over de toegang tot elkaars patenten. Hierdoor ontstaat een voedingsbodem voor innovatieve ontwikkelingen.

Over Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een vooraanstaande leverancier van software, diensten en internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten, waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.

Over SAP
SAP is wereldwijd marktleider in business software-oplossingen. Met deze oplossingen bedient SAP zowel kleine en middelgrote bedrijven als grote internationale ondernemingen. Met behulp van mySAP Business Suite verbeteren bedrijven overal ter wereld hun relaties met klanten en partners, stroomlijnen zij hun bedrijfsvoering en bereiken zij aanzienlijke efficiencyverbeteringen binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen. SAP NetWeaver, het open integratie- en applicatieplatform voor op webservices gebaseerde applicaties, vormt hiervoor de basis. SAP heeft momenteel 28 branchespecifieke marktoplossingen, variërend van de luchtvaartindustrie tot nutsbedrijven. Op dit moment gebruiken meer dan 22.600 bedrijven verspreid over meer dan 120 landen software van SAP. Het totale aantal SAP installaties is wereldwijd gestegen tot boven 76.100. SAP heeft dochterondernemingen in meer dan vijftig landen. Het bedrijf is genoteerd aan een aantal beurzen, waaronder de beurs van Frankfurt en de NYSE onder het symbool 'SAP'.

---