Ingezonden persbericht

Wubbo Ockels bezoekt Hoohezand

Jenaplanschool 't Vlot genomineerd voor Wubbo Ockelsprijs jr

HOOGEZAND, 20040510 -- Niemand minder dan Wubbo Ockels zal op 13 mei een bezoek brengen aan Jenaplanschool 't Vlot in Hoogezand. Vier leerlingen zijn al geruime tijd aan het onderzoeken hoe de school beter met energie kan omgaan. Hun plan dingt mee naar de nationale WUBBO OCKELS JUNIORPRIJS. Als 't Vlot in de prijzen valt ligt er ¤ 10.000 klaar voor natuur-wetenschap- en techniekonderwijs.


Sinds februari hebben vier leerlingen van Jenaplanschool 't Vlot onderzocht op welke manier zij, de onderwijzers en de ouders beter met energie in de school kunnen omgaan. Niet alleen deze manier van leren past goed bij het Jenaplanonderwijs, ook het onderwerp sluit naadloos aan bij een van de basisprincipes van dit onderwijs: 'Mensen moeten werken aan een samenleving die respectvol en zorgvuldig aarde en wereldruimte beheert'. Twee dingen waren bij het project belangrijk: duurzaamheid en bewustwording. Anass, Kim, Lot en Stijn snuffelden in alle hoeken en gaten van de school en kwamen met een flinke lijst van verbeterpunten én creatieve oplossingen.
Dat zijn niet alleen technische ingrepen. Ook het gedrag van leerlingen en leerkrachten speelt een belangrijke rol in het bewust omgaan met energie en milieu. Het Vlotteam ontwikkelde een bordspel dat leerlingen, leerkrachten en ouders goed milieugedrag leert. Het licht uitdoen als je de wc verlaat, is een voorbeeld. De restwarmte van de computers gebruiken voor de verwarming van het aquarium is een creatieve oplossing. Deze en meer ideeën zijn verwerkt in een spel, waarmee de meest milieubewuste speler winnaar kan worden. Uiteindelijk wint natuurlijk iedereen met een beter milieu en duurzame energie.

Tijdens het bezoek van Wubbo Ockels doen de vier leerlingen verslag van hun onderzoek en presenteren zij hun bordspel. Als het team van 't Vlot in de prijzen valt, ontvangt het op 28 mei a.s een oorkonde, een kunstwerk en ¤ 10,000 uit handen van de Groningse burgemeester Jacques Wallage.

De juniorprijs is afgeleid van de Wubbo Ockelsprijs voor volwassenen. Deze is ingesteld door de stad Groningen en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan personen, bedrijven en instellingen die opmerkelijk en goed innovatief werk hebben verricht voor natuurwetenschappen of techniek. De prijs is zowel een uiting van waardering als een stimulans voor innovatie. De prijs is vernoemd naar de astronaut en wetenschapper prof. dr. Wubbo J. Ockels. Hij mocht de prijs als eerste in ontvangst nemen voor zijn grote verdiensten voor de ruimtevaart.
Wubbo Ockels is samen met studenten van de TU-Delft momenteel bezig aan een vliegerproject, de 'laddermill', waarmee hij op grote hoogte (10 km) duurzaam elektriciteit wil opwekken.




Ingezonden persbericht