PLAN NEDERLAND

Fototentoonstelling Idols: kinderen fotograferen hun omgeving

FOTOTENTOONSTELLING IDOLS:
Kinderen fotograferen hun omgeving en hun idolen

AMSTERDAM - 11 mei 2004

Op donderdag 13 mei aanstaande opent Tweede-Kamerlid dr. Varina Tjon A Ten in het Wereldmuseum Rotterdam de fototentoonstelling IDOLS. Indonesische kinderen brachten hun benarde leefomgeving op de vuilnisbelt van Bantar Gebang in beeld en stelden een fototentoonstelling samen. Tijdens de opening van de tentoonstelling zal Step Vaessen de vuilnisbelt van Jakarta presenteren. Ook zal het 'monument tegen kinderarbeid' dat leerlingen van het Rotterdamse Ammancollege hebben gemaakt van afvalmaterialen, onthuld worden.

Kinderen uit Bantar Gebang in Indonesië, die zware kinderarbeid verrichten op de vuilnisbelt, stonden in 2003 in het middelpunt van de belangstelling bij het project IDOLS. De kinderen kregen een cursus fotograferen en een camera. Daarmee maakten ze een fotoreportage over hun vrienden, hun familie en over gebeurtenissen uit hun leven. Om te zorgen voor de nodige publiciteit, werd de hulp ingeschakeld van bekende Indonesiërs. Soapsterren, modellen, muzikanten en andere bekende Indonesiërs die normaal gesproken nooit bereikbaar zouden zijn geweest, maakten een of twee uur vrij om met de kinderen te praten en zich te laten fotograferen.

Van alle foto's maakten de kinderen een grote fototentoonstelling die werd vertoond op Jak@rt 2003, de equivalent van het Holland festival. Dankzij de betrokkenheid van hun idolen konden de kinderen aan een grote groep aandacht vragen voor hun eigen benarde situatie.

De aangrijpende fotoreportages van de kinderen uit Bantar Gebang zijn opgenomen in een uniek fotoboek. Dit fraaie boek zal te koop worden aangeboden op de tentoonstelling. De opbrengst hiervan wordt besteed aan twee lokale projecten. De eerste is een speciale radiozender die in het kader van dit project is opgericht voor de kinderen van Bantar Gebang. Daarnaast ondersteunt het project de financiering van een school voor de kinderen van de vuilnisbelt.

Plan werkt al jaren in Indonesië aan het verbeteren van de levensomstandigheden van kinderen. Strijden tegen kinderarbeid is één van de speerpunten. De aanpak van Plan in Indonesië vormt een totaalpakket aan ontwikkelingsinitiatieven, variërend van onderwijs-, huisvestings- en kredietverleningsprojecten.

Het IDOLS-project werd uitgevoerd in een unieke samenwerking tussen de organisaties Homeless World, Jak@rt, Yayasan Indonesië en Plan Nederland. Op 13 mei is de officiële opening, waarna de tentoonstelling toegankelijk is voor het publiek. De tentoonstelling duurt tot en met 1 augustus 2004.


--------------------Einde persbericht--------------------

Plan Nederland (www.plannederland.nl)
Plan Nederland is een internationale kindgerichte ontwikkelingsorganisatie, met activiteiten in 45 programmalanden. De primaire doelstelling van Plan Nederland is het realiseren van een structurele verbetering van de levensomstandigheden van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden.

Homeless World Foundation (www.homelessworld.org) Het initiatief van het IDOLS project kwam van Homeless World. Zij hebben al vaker projecten uitgevoerd waarbij kinderen in uitzichtloze situaties fotoreportages maken over hun leven.

Wereldmuseum Rotterdam (www.wereldmuseum.rotterdam.nl) In het Wereldmuseum Rotterdam staan ontmoetingen en cross-culturele inspiratie centraal. Het museum prikkelt en verrast met eigentijdse én historische culturen van veraf en dichtbij. De bezoeker komt hiermee in contact via bijzondere tentoonstellingen en evenementen. Willemskade 25, 3016 DM Rotterdam, Tel. 010 - 270 71 72

Noot voor de redactie,