Leefbaar Nederland



Fons Zinken, Persbericht LN, 13 mei 2004

PERSBERICHT

Ideeën van Leefbaar Nederland

Leefbaar Nederland is niet dood. De gevestigde landelijke partijen hadden graag gevist in onze vijver van kiezers, die op zoek zijn naar een politiek alternatief. Maar die vangst is nog lang niet binnen Leefbaar Nederland heeft dat politiek alternatief vroeger geboden en biedt het nu weer aan. Met aantrekkelijke, originele en springlevende ideeën.

Het moet anders en het kan anders.
Leefbaar Nederland is niet op zoek naar proteststemmen maar zoekt medestanders voor nieuwe denkbeelden. Zoals:

* Strikte toepassing van de kieswet met betrekking tot de kandidaatstelling per district waarbij met uitzondering van de lijsttrekker iedere kandidaat in het kiesdistrict woonachtig moet zijn. Kiesdistricten van nagenoeg gelijke omvang.
* Bij elke verkiezing wordt via een lijst 0 de kiezers de kans geboden om een proteststem uit te brengen.

* Het openbaar maken van de ledenlijsten van politieke partijen.
* Openbaarheid van de financiële administratie.
* Het verbieden van sponsoring van politieke partijen.
* Het subsidiëren van politieke partijen op basis van de behaalde stemmen bij een verkiezing.

* Wettelijk vastleggen dat volksvertegenwoordigers slechts in één vertegenwoordigend orgaan door het volk gekozen kunnen worden.
* Opheffen waterschapsbesturen.

* Invoering van kilometerheffing.

* Invoering van een OZB voor provincies en gemeenten op basis van de bewoonde oppervlakte.

* Gratis onderwijs voor alle leerplichtigen.

(Het bijgevoegde Pamflet 2004 geeft nog meer inzicht in deze veranderingen.)

Wie zit er nog te wachten op Leefbaar Nederland? Het antwoord hierop kan de kiezer bij de volgende kamerverkiezingen geven. Want het interim-bestuur en de leden van de Actiegroep Leefbaar Nederland Leeft (ALNL), zijn er vast van overtuigd dat de samenleving toe is aan een radicale bestuurlijke verandering. Vriendjespolitiek, belangenverstrengeling en de graaicultuur moeten bij de wortel worden aangepakt. Dat is de grondslag en de filosofie achter de politieke vernieuwingsbeweging in Nederland. Daarvan is LN nog altijd de voorloper in het landelijke politieke bestuur.

Zijn er kansen voor Leefbaar Nederland?
Dat blijkt uit de vele reacties vanuit de samenleving op het beleid van de gevestigde politieke partijen. Deze partijen blijven vasthaken in de verouderde en vastgeroeste partijstructuren en schuiven de maatschappelijke problemen vooruit door te volharden in symptoombestrijding. De gevolgen daarvan zijn een toename van terreur, criminaliteit, angst en onvrede.

Interne verdeeldheid?
Die is voorbij! Leefbaar Nederland heeft uitdrukkelijk gekozen tot bundeling van positieve krachten. Kwaliteit boven kwantiteit. Kritisch naar elkaar maar wel bereid te gaan voor elkaar. Integer en dus onafhankelijk.

Hoe gaan we verder?
Vanaf mei worden regionale bijeenkomsten georganiseerd voor leden en sympathisanten. Daarin staan ter discussie het Pamflet 2004 en de aanpassing van statuten en reglementen. De resultaten van deze rondgang door Nederland worden verwerkt in de het concept voor de reglementen en de statuten én in een document dat de basis wordt voor het verkiezingsprogramma. Zodra er overeenstemming is over de organisatiestructuur en de rol van LN in de landelijke politiek worden mensen opgeroepen zich te melden voor een bestuursfunctie. Ook kandidaten voor de kamer krijgen dan de kans zich te melden. Het congres - naar het bestuur hoopt nog voor de vakantie - zal dan de politieke koers vaststellen en een definitief bestuur kiezen.