Ingezonden persbericht


Goede start handhavingsestafette Zeeland

Sinds gisteren 12.00 uur zijn de 13 gemeenten in Zeeland, de twee Zeeuwse waterschappen, de provincie, de politie, het Openbaar Ministerie, de Algemene Inspectie Dienst, het Korps Landelijke Politie Diensten, de VROM Inspectie, Rijkswaterstaat Zeeland en Staatsbosbeheer druk in de weer met de jaarlijkse handhavingsestafette.

Naast het uitvoeren van controles is het de bedoeling om in samengestelde teams controles uit te voeren. Hierdoor kunnen bedrijven en activiteiten in het vrije veld plotseling bezoek krijgen van meerdere controleurs tegelijk.

Na een frisse start zijn de eerste resultaten snel geboekt: tijdens een milieuvlucht door de politie werd een illegale afvaldumping in West-Zeeuws-Vlaanderen ontdekt. Ook in een aan de Oosterschelde grenzende haven werd, tijdens een milieuvlucht door Rijkswaterstaat, een overtreding geconstateerd: in de haven dreef een duidelijk zichtbare olievlek. Vanwege een overtreding van de Boswet (niet tijdig voldoen aan de opgelegde herplantverplichting) werd in Zuid-Beveland het eerste proces-verbaal opgemaakt door de politie, de gemeente en de provincie Zeeland. Verdere processen-verbaal zijn opgemaakt voor de verkoop van autogas waarbij niet aan de milieuvergunning werd voldaan, de afgifte van autobanden aan particulieren door een bedrijf en het weigeren van de toegang tot het bedrijfsterrein. In het havengebied in Zeeuws-Vlaanderen werd door een gemeentelijke handhaver nog een stankgolf waargenomen. Nader onderzoek moet nog uitwijzen, waar deze stank van afkomstig is geweest.

De handhavingsestafette duurt nog tot donderdagmiddag 13 mei, 12.00 uur. Dat betekent niet dat de Zeeuwse handhavers daarna geen controles meer zullen uitvoeren! Integendeel zelfs, achterliggend doel van de estafette is dat de handhavers in hun normale werkzaamheden rekening houden met de ervaringen die zij tijdens de estafette hebben opgedaan.

Arendo Schipper
Servicepunt handhaving Zeeland-Noord
Postbus 165, 4330 AD Middelburg
bezoekadres: Het Groene Woud 1, 4331 NB Middelburg telefoon 0118-631155 / 06-28904166
fax 0118-634756


---- --